Продават офиси на КТБ за 20 млн. лв.

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) Ангел Донов и Кристи Маринова обявиха търгове за офиси за 20.2 млн. лв. в сградта на на банката на столичния бул. „Цар Борис III“, където бяха извършвани обиските преди затварянето й. Освен това се продават и кредити на длъжници за общо 5.1 млн. евро, движими вещи и др., става ясно от публикувани съобщения във в. „24 часа“.

Търговете са част от програмата за осребряване на активите на банката, одобрена през ноември 2016 г. Те ще се проведат с тайно наддаване на 24 март тази година. Това, което прави впечатление в съобщенията, е късият срок, даден за запознаване с продаваното имущество и подаване на предложенията – едва три дни. Проявилите интерес към обявените за продажба офиси и необслужвани кредити ще имат възможност от 20 до 23 март да се запознаят с документите, да направят огледи и да внесат изисквания депозит в размер на 10% от обявената начална цена в търга и да подадат документите си. В случая с офисите размерът на депозита е около 2 млн. лв.

На въпрос на „Капитал Daily“ към синдиците на банката защо срокът за оглед и подаване на тръжната документация е толкова кратък все още няма отговор. При получаване на такъв ще бъде отразен.

Търговете са по реда, заложен в програмата, и са започнали от декември 2016 г., като всеки месец се обявяват активи за продажба. Тя се изработва от синдиците и се одобрява от Фонда за гарантиране на влогове в банките, който следи процеса по несъстоятелността на банка. Досега е имало четири търга за активи на КТБ (н). Сред тях е имало кредитна експозиция на „Критие“ с начална цена 20 млн. лв., както и една с цена 15 млн. лв. – „Бългериан уайн енд спиритс“, която вече два пъти е пускана за продажба – през декември 2016 г. и през февруари 2017 г. Според представените списъци на необслужваните кредитополучатели на КТБ задълженията на първото дружество с натрупаните лихви са 69 млн. лв., а на второто – 35.3 млн. лв.

След няколко опита

Една от експозициите, за която е обявен търг за този месец, също се пуска за втори път. Това е кредитът на „Емакс 2005“, който е бил оригинално за 2.5 млн. евро. Сегашната тръжна цена е 80% от оценката, или 3 354 704.80 лв. На търга през декември миналата година началната цена е била малко над 4 млн. лв. Договорът за заем е сключен през 2008 г. Другият обявен за продажба кредит е за 2.6 млн. евро с начална цена 6 047 250 лв. на „Асрар казино груп“, сключен също през 2008 г.

По принцип при продажбата на лоши кредити няма изискване за намаляване на тръжната цена при следващ търг. Цената може дори да се повиши до следваща продажба, ако междувременно се събере част от вземането, предвид водените съдебни дела за събиране на вземанията, обясниха експерти.

Офисите, които са обявени за продажба, са част от бизнес сградата на бул. „Цар Борис III“, която доби известност през юни 2014 г. с прокурорските проверки, които предхождаха затварянето на самата банка. Според обявата това са банков офис на първия етаж и четири офиса на всеки следващ етаж, както и паркоместа от подземни гаражи. Всичко общо 43.30% от имота, или 2151.60 кв.м. Тяхната начална тръжна цена е 20 202 570 лв.

На самите търгове могат да присъстват само внеслите депозит или техни пълномощници, така че трудно може да се проследи резултатът и интересът. В Закона за банковата несъстоятелност е посочено, че ако на проведен търг с явно или с тайно наддаване вещта или правото не бъдат продадени, по предложение на синдика председателят на управителния съвет на фонда може да разреши насрочване на нов търг при намалена цена в размер до 50% от първоначалната оценка или да се пристъпи към продажба чрез пряко договаряне или чрез посредник. Последният вариант прави още по-непрозрачна процедурата и води до рискове активи да се продадат на занижени цени.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *