Продават рядка американска банкнота за 3 млн. долара

Продават рядка американска банкнота за 3 млн. долара .През настъпващата година в Балтимор ще се състои аукцион, на който ще бъде продадена рядка американска банкнота от 19 в.

Резултат с изображение за федерален резерв сащ

Цената на специалната купюра може да достигне 3 млн. долара, пише изданието Fox News. Ценният лот представлява сребърен сертификат от 1891 г.

Сребърният сертификат е вид книжна банкнота, която е било възможно да се обменя за сребърни монети или слитъци. Такива сертификати са се произвеждали в САЩ през периода от 1878 до 1968 г.

На сребърния сертификат е изобразен бившият нюйоркски губернатор Уилям Л. Марси. Той е заемал длъжността сенатор и военен министър при президента Джеймс Нокс Полк, информира profit.bg.

Банкнота с такъв дизайн се среща рядко. Поради това често я наричат „купюра-еднорог“.

Специалисти твърдят, че аукционна цена от 3 млн. долара е голяма рядкост. За съдбата на купюрата ще разберем повече в края на февруари 2019 г.

Милиарди долари обикалят не само САЩ, но и света, всеки ден. Те сменят собственика си, страната, предназначението си, по-бързо отколкото ние можем да ги изброим. Те са най-използваната и една от най-бързо изхабяващите се валути. Американските банкноти живеят средно между 8-20 месеца.

Доларът се въвежда като официално платежно средство в Съединените щати на 02.04.1792г. като тогава се установява и биметален стандарт за новите хартиени банкноти. С други думи правителството се задължава да поддържа резерв от злато и сребро, така че всяка една новонапечатана банкнота да може да се замени във всеки един момент със съответното количество от истински пари. През 1900 година американците премахват биметалният стандарт върху валутата си и преминават към златния стандарт. Тогава доларът става напълно обезпечен със злато. 1933 поради непрестанната девалвация, САЩ се отказват от златния стандарт и доларът става свободно конвертируем.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *