Продажбите на видео игри и търсенето в облак увеличиха печалбите на Майкрософт

Майкрософт отчете солидна печалба през изминалото  тримесечие, а причината е най-вече пандемията, която  стимулира търсенето на бизнеса с облак и видео игри в резултат на ограниченията, наложени от коронавируса. 

Компанията отчете във вторник 37,2 млрд. долара приходи за трите месеца, приключващи през септември, което е доста над прогнозата на анализаторите от Уолстрийт за 35,8 млрд. долара. Приходите в интелигентния облачен сегмент на Майкрософт (MSFT) достигнаха 13 млрд. долара, което е с 20% повече от периода преди година, включително 48% годишен ръст на приходите на Azure. Приходите от персонални компютри са се увеличили с 6% до 11,85 млрд. долара, благодарение на тласъка от продажбите на устройства Xbox и Microsoft Surface. Печалбата за тримесечието е $ 1,82 на акция, надхвърляйки прогнозата на анализаторите от $ 1,55 на акция. Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела отбеляза, че компанията се е възползвала от ускореното възприемане на цифрови възможности като изчислителни облаци и екипи по време на пандемията, дори месеци след кризата. „Следващото десетилетие на икономически резултати за всеки бизнес ще се определя от скоростта на тяхната дигитална трансформация,“ каза Надела по повод разговор с анализатори във вторник. Анализаторите казват, че растежът на бизнеса в облачен бизнес все още е в първите си дни. „Тази промяна в облака и динамиката на WFH изглежда да останат тук и компанията ще бъде основен бенефициент на тази тенденция“, каза анализаторът на Wedbush Дан Айвс в бележка до инвеститорите във вторник. Инвеститорите може да имат някои притеснения относно темпа на растеж на Azure, въпреки силните печалби. Акциите на Microsoft поевтиняха с близо 2% в след часове за търговия във вторник вечер. 48% ръст на приходите на Azure през тримесечието е по-нисък от 59% през същия период през предходната година.

Някои анализатори обаче твърдят, че този забавен растеж е очакван предвид големия размер на бизнеса. Сата Надела заяви във вторник, че очаква разходите за технологии да се удвоят през следващите 10 години. Игрите също представляват голяма възможност за растеж за Microsoft. „Игрите са една от най-големите и най-бързо развиващите се форми на забавление в света. Очакваме през 2020 г. в тази индустрия да има повече от 200 милиарда долара приходи“, каза Кайл Викстром, директор на Microsoft за връзки с инвеститорите, на CNN Business. Майкрософт е на финала на пускане на следващото поколение конзола за видеоигри Xbox Series X и по-бюджетната Xbox Series S през следващата седмица. Начинът, по който се продават конзолите, може да повлияе на дъното на личните компютри на технологичната компания следващото тримесечие. Двете конзоли ще се състезават срещу PlayStation 5 на Sony и по-евтина версия на това устройство без диск. „Виждаме наистина страхотен ранен отговор на конзолата, която ще стартира през следващото тримесечие“, каза Кайл Викстром. През последното тримесечие Microsoft също обяви, че е придобила ZeniMax, компанията майка на издателя на видеоигри Bethesda. Придобиването дава на Microsoft право на собственост върху популярни видео игри, включително поредицата „Fallout“, „Elder Scrolls V: Skyrim“ и франчайза „Doom“. Тези игри могат да помогнат на Microsoft да продължи напред във войните на конзолата.

Шанън ЛИО и Клер ДЪФИ,  CNN Business

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *