Продажбите на винетки с 20 % ръст през 2017 г.

Продажбите и разпространението на винетните стикери за 2018 г. вече започна с една промяна в сравнение с миналата година – с 2 лв. се увеличава цената на еднодневната винетка за тежкотоварни автомобили.

Това каза инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, по време на пресконференция, където бяха представени винетните стикери за 2018 година.
През 2017 г. се очаква АПИ да реализира приходи от продажба на винетки в размер от 348 млн. лв. до 350 млн. лв. Атанасов сравни приходите от винетки с тези през 2016 г., когато са реализирани 317 млн. лв.
„Постъпленията на 2017 г. са с увеличение между 10 и 20 %. Постъпленията в бюджета също са с един доста голям ръст. Това се дължи на всички проверки и контролни функции, които МВР съвместно с АПИ осъществяваме по пътната инфраструктура“, коментира председателят на УС на АПИ.
По думите му съотношението между приходите от продажба на винетки за леки и за тежкотоварни автомобили е 70:30. Той уточни, че се очакват приходи от продажбата на винетки за леки автомобили в размер от 245 млн. лв. до 250 млн. лв., а от продажбата на винетки за тежкотоварни – в рамките на 95 млн. лв.
„Хубавото на 2017 г. е освен по-високите приходи и по-голямата продажба, е че намаляваме бракуваните винетки и нямаме засечени фалшиви“, коментира инж. Дончо Атанасов.
„Защитата на новите винетни стикери е много интересна – уникална по своята същност. Търсили сме начин с просто око поверяващите да засичат валидността на винетните стикери“, допълни той.
Инж. Атанасов поясни, че с увеличението на винетката за ТИР-овете се очакват приходи от 3 млн. лв.
По думите му през 2018 г. се въвежда нов тримесечен стикер за леки автомобили, чиято цена е в размер на 54 лв. Инж. Дончо Атанасов уточни, че новият винетен стикер ще е полезен на хората, които идват в дългосрочен отпуск в България и за чуждите граждани.
Амбицията ни е в рамките на 2018 г. ТОЛ системата да започне да функционира, каза още инж. Дончо Атанасов. Той поясни, че амбицията на АПИ е в началото на 2019 г. да има вече сериозни постъпления в бюджета от нея.
„ТОЛ системата върви вече необратимо. В момента има решение на ВАС, с което ни се разрешава предварително подписване на договора. Независимо от всичко ние ще изчакаме, на 29 януари е делото във ВАС по същество. След като завърши делото има решение на съда по жалбите, които са подадени от участниците в тръжната процедура, ще стартираме подписването на договора или това, което реши ВАС“, каза той и обясни, че подготовката за въвеждането на ТОЛ системата е започнала.
Сред приоритетите за следваща година Атанасов посочи започване на реално строителство на магистрала „Хемус“, стартиране на процедурите за строителство на автомагистрала “ Русе – Велико Търново“, магистрала „Струма“ в частта Кресна. Има 6000 километра пътища в много тежко състояние, особено по третокласната пътна мрежа, отчете Атанасов и посочи поддържането им също като приоритет.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *