Продажбите на дребно в България регистрират сериозен спад през май

Продажбите на веригите за търговия на дребно на територията на България отчетоха силен месечен спад през май. В резултат на това нашата страна се нареди сред държавите с най-силен спад на продажбите на дребно сред всички 27 членки на Европейския съюз.
Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно в страната, намалява с 1,1% на месечна база през май. По-силен месечен спад отчита търговията на дребно единствено в Литва, Австрия и Словакия, сочат данните на европейската статистическа служба. Силното понижение може да се дължи на големия брой почивни дни в началото на май.
Все пак, това е шестото поредно месечно понижение на продажбите на дребно в страната. В резултат на това те вече са с 10,4 на сто по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Това нарежда България на шесто място по понижение сред всички страни в ЕС.
Това може да загатва, че кризата принуждава българските домакинства да ограничават своите разходи с по-бързи темпове в сравнение с потребителите в повечето страни в Европейския съюз. През април продажбите на дребно в България се понижиха с 0,9% на месечна и 9,3% на годишна база.
За всички страни от Европейския съюз продажбите на дребно намаляват с 0,5% на месечна и 3,1% на годишна база през май. Покупките на хранителни продукти се свиват с 0,1% за месеца и 1,6% за годината. Разходите за нехранителни продукти като облекло и електроуреди намаляват с 0,7% на месечна и 2,9% на годишна база.
Продажбите на дребно в еврозоната на свои ред намаляха по-силно от очакваното през май и отбелязаха пети спад за последните шест месеца. Индексът на продажбите на дребно се понижи с 0,4% на месечна и с 3,3% на годишна база през май.
Пазарните анализатори прогнозираха месечен спад от 0,1 на сто и понижение за годината от 2,7%. През април търговията на дребно в еврозоната се сви с 2,3% на годишна база, но отчете ръст от 0,2% за месеца.
Продажбите на дребно в най-голямата европейска икономика Германия се увеличиха с 0,4% на месечна база и ограничиха годишния си спад до 0,8 на сто. През април търговията на дребно в Германия се увеличи с 0,5% за месеца и 0,1% за годината.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *