Продажбите на дребно в еврозоната през юни се повишиха с 1,6 на сто

Продажбите на дребно в еврозоната през юни стабилизираха на нивото от май, когато те нараснаха с най-добро темпо от началото на годината, повишавайки се с 0,4 на сто. Това  показват данни на Евростат, които не се различават от предварителните прогнози на финансовите пазари.

Стагнацията при търговията на дребно през юни се дължи на солиден спад с 1,3% на продажбите на автомобилно гориво (най-солиден спад за годината), като в същото време продажбите на нехранителните продукти се повишиха с 0,3%, а на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия нараснаха с 0,1 на сто.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната през юни се повишиха с 1,6%, запазвайки темпото на растеж от предходния месец, но при очаквания за повишение с 1,8 на сто.

Трябва да се има предвид, че данните за продажбите на дребно са индикатор, който е важна част от общия БВП и илюстрират желанието на потребителите да харчат. Те също така са добър показател за търсенето на домакинствата, което беше един от основните двигатели на икономиката на еврозоната през изминалата година.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *