Продажбите на дребно в eврозоната затвърждават тенденцията си на спад

Индексът на продажбите на дребно в страните от еврозоната се е понижил през февруари до най-ниската си от осем месеца стойност, сочи проучване на финансовата медия Bloomberg.

През месеца индексът е регистрирал стойност от 49.6 пункта в сравнение с 49.7 през януари, което бе и най-ниската му стойност от месец юни миналата година. Стойност под 50 пункта сигнализира контракция в показателя.

Понижението идва на фона на добрите очаквания на анализаторите за развитието на 12-те страни членки на зоната, ползващи еврото като официална валута, и е резултат от високата безработица и цените на енергията, коментират анализаторите.

Спадът е резултат от понижението на индекса в Италия до 47.1 пункта от 53.2 пункта месец по-рано, както и от минималното му понижение в най-голямата европейска икономика – немската, до 50.2 пункта през февруари от 50.4 пункта през януари.

За последната една година цената на петрола се е повишила с 18%, а безработицата в еврозоната е на ниво от 8.3% през месеца спрямо 4.7% в САЩ.

За настоящия месец големите търговски вериги са значително по-оптимистично настроени, като индексът на очакваните продажби се е повишил до 61.2 пункта през февруари от 52.1 пункта през предходния месец, което е най-високата му стойност от 26 месеца насам.

В известна степен оптимизъм се внася от относително по-евтината спрямо долара европейска валута, която стимулира износа на европейските компании. За последната една година еврото е загубило близо 9% от стойността си спрямо щатската валута.

Анализаторите обаче са загрижени от перспективите пред потребителското търсене в еврозоната, което на този етап не показва съществена тенденция към повишение, като заема близо 50% от общия БВП на страните от еврозоната, възлизащ на около 11 трлн. евро.

Върху него няма да повлияе положително и предприетата от ЕЦБ политика на повишение на лихвите. На срещата си през този месец банката повиши равнището на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта до 2.5% на годишна база.

От банката заявиха, че очакват ръст на икономиката на еврозоната от 2.1% за настоящата година в сравнение с прогнозирания за изминалата година ръст от 1.9%.

След ръста си от ранната утрин, който доведе единната валута до ниво от 1.2090 долара за едно евро, еврото върна част от спечеленото и към момента се разменя на нива около 1.2050 долара за едно евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *