Продажбите на нови коли в България с 12% ръст на годишна база

Продажбите на автомобили в Европа са се повишили с 11,2% през август на годишна база, което е вторият най-бърз месечен ръст за тази година, показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) за тенденциите в продажбата на нови коли в ЕС. За сравнение – през юли ръстът възлезе на 9,5%.

В България продажбите през август са регистрирали спад от 4,9 на сто на годишна база до 1 607 броя, спрямо 1 689 броя година по-рано. За първите осем месеца на годината повишението в продажбите е 12% до 15 209 автомобила, показват данните на АСЕА.

На месечна база обаче сравнението не изглежда толкова положително. В България през август са продадени с 22% по-малко коли, а в ЕС спадът е с 34,6 на сто.

През август броят на новите регистрации в Европа се е повишил до 781 676 автомобила спрямо 710 251 през същия месец на миналата година. Продажбите за първите осем месеца на годината са нараснали с 8,6% до 9,38 млн. броя.

По страни най-силен ръст има в Испания, където са продадени с 23% повече коли на годишна база.

Като цяло за годишния ръст в ЕС са допринесли новите модели, представени от компании като френските Renault и Citroen и германските производители на луксозни автомобили BMW и Mercedes-Benz.

По производители най-силен ръст отчитат продажбите на BMW, нараснали с 21% през август. Продажбите на подразделението Mini на компанията са скочили с 37% на годишна база. С втория най-силен ръст се похвали Renault. Продажбите на марката са нараснали с 20% през август, подпомогнати от силното търсене на компактния спортен високопроходим модел Kadjar, както и силните продажби на модела Captur.

Румънското подразделение на компанията обаче се представя слабо, като продажбите му намаляват с 8,5% през август.

Ръст от 14% през осмия месец на годината отчитат продажбите на Opel и Fiat Chrysler Group. Продажбите на най-големия европейски производител – Volkwagen, са се повишили с 5,7%.

При Toyota нарастването е от близо 11% през август спрямо същия месец на миналата година. Daimler AG е продал с 19% повече автомобили през август, като измества Audi от второто място при луксозните производители.

Другият френски производител – Peugeot Citroen, също се радва на силни продажби, нараснали с 9,2% на годишна база през август преди всичко заради кросовъра C4 Cactus.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *