Продажбите на „Софарма“ са се понижили с 22%

Приходите от продажби на фармацевтичната компания „Софарма“ АД са се свили с 22% през юни спрямо същия месец на предходната година, съобщават от дружеството чрез сайта на Българска фондова борса.Продажбите на „Софарма“ са се понижили с 22%.

Резултат с изображение за софармаси

Производителят на лекарства отчита 2% спад на продажбите си на вътрешния пазар и 34% спад на продажбите за износ. Не се уточнява обаче кои пазари имат най-голям принос за резултата. За investor.bg от „Софарма“ АД коментираха, че често се случва разбивката по месеци да е динамична, тъй като поръчките на лекарства и съответно доставяните обеми да не са еднакви всеки месец, информира investor.bg.

През първите шест месеца на 2018 г. приходите от продажби на продукция на „Софарма“ АД намаляват с 8% спрямо същия период на 2017 година. За спада допринася повече износът, чиято стойност се е понижила с 10%, докато на вътрешния пазар за същия период е отчетен спад на приходите от 6 на сто.

Според консолидирания отчет на фармацевтичната компания за първото тримесечие на годината нетната печалба намалява с една пета до 13,7 млн. лв. спрямо първите три месеца на 2017 г. За сравнение, на неконсолидирана база дружеството също отчете спад на финансовия резултат, но от 7% и понижение от 3% на приходите от продажби на продукция.

От началото на годината акциите на „Софарма“ АД поевтиняват с 6,63% до средна цена от 4,25 лв. за брой.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *