Продуктите ни са пълни с пестициди

Над 60 милиона лева е стигнал нелегалният внос на продукти за растителна защита у нас през миналата година, съобщи за „Труд“ председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов. За сравнение през 2015 г. той е възлизал на около 30 млн. лева.

Тези продукти са канцерогенни и са опасни както за селскостопанската продукция, така и за пчелите например, допълни той. Най-големите количества идват от Турция, но внос има и от Сърбия и Македония. Голяма част от продуктите, които влизат от Турция, в миналото са били бойни вещества, а повечето от тях са забранени за производство и употреба в Европейския съюз, обясни доц. д-р Николов.

Внасят се на малки количества и се складират около границата. След това нелегална дистрибуторска мрежа ги доставя до търговци или директно до арендаторите, описа схемата председателят на асоциацията. Българските фермери ги предпочитат, защото цената им е с 50 на сто по-ниска от тази на легалните продукти.

Затова представителите на бранша приеха декларация срещу нелегалния внос на продукти за растителна защита у нас. В нея те настояват правителството да   криминализира контрабандния внос на пестициди.

БАБХ заловила над 6 тона препарати за растителна защита

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че контролът върху препаратите за растителна защита се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. През миналата година агенцията е заловила рекордно количество – над 6 тона незаконно внесени продукти за растителна защита при проверки на границата, съобщи заместник изпълнителният директор на БАБХ Антон Величков.

По думите му в такива продукти може да има опасни за здравето на хората и околната среда вещества. Причината е, че те не са минали тежките проверки на европейското законодателство. Свидетели сме и на лоши практики при земеделските стопани, които завишават дозите, или търговци, предлагащи продукти, които няма да свършат работа на фермерите, допълни Величков. Агенцията извършва непрекъснати проверки както на границата, така и по ветеринарните аптеки, увери той.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *