Продължава битката за окончателното превземане на Сирт

Бойците на Преходния национален съвет се подготвят да подновят атаките си срещу силите, лоялни на Кадафи, които досега се съпротивляват ожесточено в малкото останали непревзети части от града.
Бойните действия са концентрирани в центъра на Сирт, където има три места на силна съпротива. Смята се, че основната част от лоялните на Кадафи се намират в конферентния център Уагадугу, областта около университета и т.нар. Мавритански квартал.
Бойците на новия либийския режим са установили контрол над ключов път в Сирт, съобщи Франс прес. Атакувайки от изток, войниците на Преходния национален съвет са завзели двулентов път, който води към южната част на крайбрежния град.
Войниците на новата либийската власт напреднаха сериозно в Сирт в петък, като превзеха по-голямата част от града улица по улица. Те си разменяха със силите на Кадафи ракетен огън, стрелба от танкове и минохвъргачки. Бойците на Преходния национален съвет нарекоха операцията окончателно нападение над Сирт. При акцията са били убити най-малко 12 души, а над 190 са били ранени, сочат данни на медици. Хиляди цивилни вече напуснаха Сирт, но много други все още са в града, който се намира на 360 километра от столицата Триполи.
Бунтовниците завзеха почти цяла Либия преди близо два месеца и свалиха от властта Кадафи. Полковникът напусна Триполи, когато столицата беше превзета от силите на съвета и оттогава се укрива. Не е ясно къде точно се намира Кадафи, но се смята, че не е в Сирт, който е под обсада от няколко седмици.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *