Продължава нелегалната търговия със зеленчуци

Държавата губи стотици милиони левове от нелегалната търговия с плодове и зеленчуци. Нарушителите не плащат данъци, подбиват цени и влияят зле на цялата пазарна среда. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища в интервю за в. „Труд“.

 

Около 2000 нелоялни търговци циркулират в страната, най-активни са през пролетта и лятото. Те продават стока без документи, укриват ДДС, изобщо не плащат осигуровки и данък общ доход. Стоката им често достига до търговските вериги, а оттам и навсякъде на пазара на дребно.

Нелоялните търговци са вредни и за българските производители – те подбиват цените и са нелоялна конкуренция на редовите земеделци.

Премахването на нелоялните търговци от пазара е изключително важно. Държавата полага усилия в тази насока, но са нужни допълнителни законови промени.

Решение на проблема са и по-силни сдружения на земеделските производители. В това отношение страните от Северна Европа са доста добър модел за подражание.

Световната практика за обединение в бранша е доста ефективна – съкращава веригата от нелоялни практики, почти неутрализира сезонните колебания, нормализира пазара и най-вече позволява на търговците да се съревновават с умения, а не с тактики.

Друг сериозен проблем е представянето на чуждестранна земеделска продукция за българска, с което се заблуждават потребителите. „В момента албански краставици се предлагат за български на пазара и няма шанс да ги различиш на външен вид“, посочва Иванов.

Българските и вносните плодове и зеленчуци не се различават на външен вид, затова потребителите трябва да се информират за произхода на стоката от търговеца, препоръчва той.

Българското производство се увеличава и като количество, и като качество, а родните производители са достатъчно конкурентоспособни и трябва да се стремят към пазарите в Северна Европа. Необходима е правилната логистика и по-ефективно разходване на средствата. Европейските фондове също спомагат за развитието на земеделския ни бизнес, изтъкна Иванов.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *