Аккую Нуклеар има статут на стратегически инвеститор, Путин и Ердоган с видеовръзка за основите на АЕЦ

Проектната компания АО „АККУЮ НУКЛЕАР“ (дъщерна на АО „Русатом Eнерго Интернешънъл“ – АО „РЕИН“), която реализира в Турция проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“, получи пълноценен статут на стратегически инвеститор.Обновеният сертификат за стратегическа инвестиция е издаден на АККУЮ НУКЛЕАР след заявка, подадена в турското министерство на икономиката. Сертификатът е издаден на основание на встъпилия в сила на 27 март 2018 г. закон „За внасяне на изменения в закона за данъчно облагане, някои закони и постановления, имащи статут на закон“, одобрен по-рано от турския Меджлис.
Получаването на сертификата има важно значение за икономиката на проекта. В частност се предвижда намаляване или освобождаване от данъци (включително данък печалба и ДДС) и освобождаване от митнически данъци и такси.
„Получаването на преференциален статут на АО „АККУЮ НУКЛЕАР“ ще повлияе положително на общата икономическа ефективност на проекта, което от своя страна ще помогне за увеличаване на привлекателността на компанията за турските и международни инвеститори“, отбеляза генералният директор на АО „РЕИН“ Анастасия Зотеева.

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Турция, където днес ще бъдат положени основите на АЕЦ „Аккую“, първата турска атомна електроцентрала, съобщиха турски медии.
АЕЦ „Аккую“ ще бъде строена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.
Също днес Анкара ще бъде домакин на седмата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия.
В рамките на визитата Владимир Путин ще участва утре в тристранна среща за Сирия с участието и на президентите на Турция и Иран. Тримата лидери Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани ще обсъдят в Анкара регионалните развития и продължаващата война в Сирия, както и двустранните отношения.
Трите страни са гарантки на примирието в Сирия, договорено през декември 2016 година, което доведе до преговорния процес от Астана за намиране на политическо решение на конфликта, отбелязва „Хюриет дейли нюз“. Тези преговори се водят паралелно на дискусиите под егидата на ООН в Женева.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *