Проектът за финансова грамотност “Нашите пари“ се разшири 5 пъти

 

Проектът „Нашите пари“ – кампанията на Visa за корпоративна социална отговорност, която включва обучение по финансова грамотност на ученици от 9 до 11 клас, предизвика силен интерес от страна на образователни институции в цялата страна. Компанията си партнира с обучителната организация Академия НИКЕ, сертифицирана от Министерството на образованието и науката, в организирането на 4-дневно специално обучение на над 70 учители от 53 училища в 34 града. Участниците в обучението имаха възможност да навлязат в детайли в програмата, да задават въпроси, да разиграват учебни часове и да се запознаят с допълнителни стимулиращи интереса на учениците аспекти, които да могат да прилагат в клас. Всички те проявиха силен интерес да включат часове по финансова грамотност в учебната си дейност през учебната 2017-2018 г. Обучителният курс следва специално разработени с подкрепата на Visa и българските банки учебник и учебна тетрадка, която покрива ключови финансови теми като икономика, лични финанси, бюджетиране, спестовни сметки, заеми, инвестиции и др. Проектът доказа, че финансовата грамотност е нужна за обучението на нашите деца.

„Visa вярва, че по-големите финансови познания дават възможност на хората да управляват по-добре парите си и да подобрят качеството си на живот и ще подкрепи учителите, които ще започнат да преподават реално в училище. Целта на програмата е младите хора да бъдат обучавани в клас, да бъдат научени как да управляват бюджета си и да вземат разумни решения по отношение на своите финанси. Бихме искали учителите и училищата в страната да знаят, че сме техен надежден партньор, когато става дума за глобален опит и прилагането му на местна почва по отношение на финансовата грамотност и ние ще ги подкрепяме през цялото време“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

През 2017 г. се бе осъществен пилотният етап на програмата – проектът „Нашите пари“ стартира през февруари и в него се включиха над 720 ученици от 9, 10 и 11 клас в 12 български училища от цялата страна. До успешната реализация на програмата се стигна благодарение на подкрепата на български банки.

По този проект освен с българските банки Visa си партнира още с Висшето училище по застраховане и финанси, както и онлайн платформата за видео уроци и упражнения по различни предмети – Ucha.se. На нея вече е открита рубриката „Пари и бизнес“, в която могат да се намерят видео уроци, обхващащи темите, включени в учебника. Учебните материали са отпечатани от издателство „Просвета“ и са разработени в съответствие с високи стандарти за учебно съдържание.  Техен автор е г-жа Красимира Толина – учител и преподавател по икономика и финанси с богат и дългогодишен опит. Visa е отворена за работа и с други неправителствени организации, които желаят да подкрепят инициативата.

През последните 20 години Visa разработи и реализира качествено финансово обучение за потребителите в цял свят в сътрудничество с банки, партньори и правителства. През 2008 г. Visa се ангажира чрез Глобалната инициатива на президента Клинтън да достигне 20 милиона души от цял свят с програмите си за финансова грамотност до 2013 г. – цел, която беше постигната една година по-рано от предвиденото. Днес Visa продължава да надгражда това постижение като разширява обхвата на програмата и включва България в глобалната програма на компанията „Practical Money Skills for Life“ („Умения за управление на личните финанси“), която стартира през 1995 г., а днес вече е достъпна на 16 езика в 42 страни и за този период е достигнала над 40 милиона души в цял свят, предоставяйки на възпитатели, родители и ученици достъп до безплатни ресурси за обучение, които включват статии на теми за личните финанси, игри, планове на уроци и други.

 

Боряна ВУЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *