Проект за фискално образование подготвя ЕС

Проект-програма заа фискално обучение се подготвя от специална работна групана ЕС. Затова и в България над 700 учебни часа, посветени на данъците и осигурителните вноски в средните училища в страната, бяха проведени от лектори на Националната агенция по приходите/ НАП/ в рамките на образователния проект на Агенцията „Влез в час с данъците“. В продължение на 3 години приходната агенция реализира образователната програма, която има за цел да повиши данъчната и финансова грамотност на подрастващото поколение в България. Агенцията е пионер в дигиталното обучение сред младите със системата си за онлайн обучение  която беше въведена през миналата година.

На адрес www.vlezvchas.bg са достъпни видео уроци за различните данъци в България, здравното и социално осигуряване, важността на касовата бележка, държавния бюджет и други. Данъчните курсовете дават отговори и на въпросите „Кога декларираме доходите си“, „Как се възстановяват здравноосигурителните права“ и други полезни теми за младите. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали в портала могат да отговорят на няколко въпроса и да се състезават за големи награди – дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Близо 500 ученика решават тестове по данъци и осигуровки на www.vlezvchas.bg в момента.

През изминалата седмица НАП представи опита си във фискалното образование пред работна група към Европейската комисия, която подготвя проект-програма на фискално обучение на ЕС. Образователният проект на НАП „Влез в час с данъците“ получи висока оценка в Брюксел, като част от подходите, използвани в България ще бъдат възприети и на европейско ниво.

Малко предистория у нас: Програма „Глоб@лни библиотеки – България” партнира на  Национална агенция за приходите в кампанията „Влез в час с данъците”. Кампанията стартира през месец януари и  ще продължи до края на учебната 2013 година. 100 служители и лектори от НАП ще посетят близо 100 училища в 28-те областни града на страната и ще запознаят учениците на възраст между 14 и 18 години с данъчната и осигурителната система на страната. По конкретен сценарий и презентация всеки лектор ще представи в „Час на класния” основни теми, които ще са от полза за младите в бъдеще. Информацията ще достигне и до учениците от по малките населени места чрез мрежата от обществени библиотеки, включени в Програма „Глоб@лни библиотеки – България”.
Кампанията има своя фенстраница във фейсбук, където регулярно ще бъдат публикувани кратки статии и полезна информация на теми като: „Технологии на ДДС”, „Видове данъци”, „Икономиката в сянка”, „Функции на НАП” и др. Част от кампанията е и конкурса „Данъците, без които не можем”. Чрез приложението във Facebook, всеки ученик от общообразователните училища в страната може да участва в конкурса, който е разделен в две категории – текстова и визуална. В текстовата категорията се приемат както стихотворения, така и есета. Във визуалната категория, всеки ученик  може да изрази мнение по темата чрез снимка или кратко видео съдържание.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *