Произведеното в България поскъпна с 0.3% през септември

Покачването се дължи изцяло на преработващата промишленост, където от август до септември производствените цени са се увеличили средно с 0.8%.
На годишна база, сравнено със септември 2011-та година, производствените цени в промишлеността са се увеличили с 6.6%, като отново двигател на това е преработващата промишленост, чиято стока е поскъпнала с 5.8% за една година. Най-голямо е поскъпването при производството на тютюневи изделия (+8%), хранителни продукти (+6.7%) и химични изделия (+5.4%).
Продукцията на местните компании е поскъпнала и за клиентите им в чужбина. Това е видно от изчислявания от националната статистика общ индекс на производствените цени в промишлеността, който включва както цените за вътрешния пазар, така и цените за външния пазар. На месечна база през септември местната продукция се е оскъпила с 0.9%, спрямо месец август, а на годишна база спрямо септември 2011-та година поскъпването е с 5.4%.
Това означава, че българските стоки губят от конкурентоспособността си по отношение на цената на международния пазар.
За потребителите в България пък по-високата производствена инфлация е индикатор за последващ скок на цените и е повод за съпоставки с ръста на доходите. По последни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на годината общият среден доход на лице от домакинство е възлизал на 1 071 лв. или по 357 лв. на месец, което е с 13.8% повече спрямо същия период на предходната година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *