Производителността на труда нараства с 4.6%

Растежът на производителността на труда се ускорява през първото тримесечие на 2019 г. до 4.6% на годишна база. За сравнение, година по-рано темпът беше двойно по-нисък. Така всеки работещ в икономиката е произвел по 7160 лв. от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, който отчита общ годишен темп на увеличение от 3.5% през първото тримесечие, показват предварителните данни на НСИ.

Резултат с изображение за Растежът на производителността на труда

Икономическият ръст е ревизиран леко нагоре от първоначалните експресни оценки преди месец, които показаха 3.4%. Промяната идва от по-добро представяне на потреблението и износа, докато инвестициите леко се забавят.

Първото тримесечие на тази година е петото поред, което отчита ускорение на темпа на растеж на производителността на труда. Така брутният вътрешен продукт, който всеки работещ в икономиката създава, се увеличава с 4.6% до 7 160 лв. между януари и март.

Подобно на предходните периоди, увеличението на темпа идва основно от намаляващия брой заети в аграрния сектор (30.2 хил. на годишна база) за сметка на повече работещи в индустрията (8.1 хил. души повече) и услугите (26.3 хил. души). Причината това да се отразява на производителността на труда е, че в селското стопанство тя е най-ниска – всеки работещ в сектора е произвел едва 874 лв. брутна добавена стойност през първото тримесечие, докато в индустрия и услуги стойността е съответно 6.9 хил. лв. и 6.2 хил. лв. на всеки зает.

По-силно потребление

Икономическият растеж през първото тримесечие достига 3.5% на годишна база, показват предварителните данни на НСИ. Това е ревизия леко нагоре (с 0.1 пр. п.) спрямо първоначално публикуваните експресни оценки преди месец. Разбивката по компоненти показва, че увеличението идва от по-добро представяне на потреблението. Докато първоначалната статистика показваше ръст от 3.5%, сега той е 4.5%, или 20.5 млрд. лв. по текущи цени през периода януари – март.

От друга страна, аналогична ревизия нагоре е видима и в данните за вноса на стоки и услуги, където растежът достига 3.9% на годишна база спрямо 1.7% преди месец. Приносът на външната търговия обаче остава положителен, тъй като експортът расте с по-бърз темп – 5.1%. Подобрение в данните за инвестициите пък няма и темпът им на растеж остава разочароващ – едва 2.5% е увеличението през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Добра новина е, че очакванията на повечето анализатори са този показател да се подобри заради повече еврофондове и разходи на правителството тази година, информира capital.bg.

Имотите водят добавената стойност

Стойността на брутната добавена стойност в българската икономика, което е разликата между крайната стойност на продукцията и изразходваните за производството й стоки и услуги, приближава 21 млрд. лв. към март по текущи цени. Това е увеличение с 3% над миналогодишната стойност за този период от годината.

Основен принос за увеличението отново имат операциите с имоти (0.8 пр. п.), които включват покупка, продажба, даване под наем на жилищни имоти, търговски обекти, складови помещения, както и посредническата дейности на агенциите. В имотния сектор брутната добавена стойност нараства с 6.5% на годишна база до 2.6 млрд. лв.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *