Производствената инфлация нарасна с 3.9% през май

Цените на производителите през май са нараснали с 3.9% спрямо същия месец на предходната година. Поскъпването се наблюдава във всички сектори, според последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Повишение на ценовото равнище е регистрирано в добивната промишленост (с 5.2%), преработващата промишленост (4.2%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, където промяната е най-ниска – 2.9% нагоре спрямо година по-рано.

На месечна база обаче се вижда понижение – с 1.2%, като поевтиняване се наблюдава отново във всички сектори.

Всичко поскъпва

Поскъпването е най-видимо в добивната промишленост и се дължи основно на по-високите международни цени на суровините. За сравнение, докато година по-рано цената за тон желязна руда е била 54.85 долара, то през май тази година тя е с над 12% нагоре, достигайки 61.63 долара, сочат данните на Market Index.

Макар и с по-ниски темпове, увеличение в цените се наблюдава и по линия на заводските цени в преработващата промишленост. Най-голямото поскъпване е в производството на основни метали, където повишението на годишна база е с 13.3%. Вероятно основната причина за това е медта. Международните цени на цветния метал нараснаха значително през последната година в резултат на няколко фактора, сред които добри икономически данни за Китай, намаляващо предлагане поради стачки в най-големите мини в света и закриване на скъпи, високо замърсяващи мини, посочва доклад на Международния валутен фонд (МВФ). След производството на основни метали се нарежда това на автомобили, ремаркета и полуремаркета, където поскъпването е с 6.1%, а на трето място се позиционира производството на електрически съоръжения.

Повишение в ценовото равнище има и по линия на производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ, като най-голямото увеличение е в продуктите за междинно потребление и енергийните.

Цените вътре и навън

На вътрешния пазар увеличението в нивото на цените на годишна база е общо 3.5%, като и тук основният двигател е добивната промишленост (9.7%), но преработващата и енергийното производство също нарастват, информира capital.bg. В същото време на месечна база има спад – с 0.5%. Посоката на международните пазари също е нагоре – 4.5% е поскъпването спрямо същия месец на 2016 г. Ключовата причина за ръста са цените в производството на основни метали (12.9%), следвани от производството на хартия, картон и стоки от хартия и картон.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *