Производствените цени продължават да растат и през март

След поскъпване през февруари производствените цени у нас продължават да растат и през март, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Общият индекс на цените на производител през март 2015 г. нараства с 1.6% спрямо предходния месец. В същото време обаче спрямо година по-рано се отчита поевтиняване.

За месец повишението в заводските цени е с 0.6 на сто. То се дължи основно на поскъпване в добивната промишленост – с 2.3%, и в преработващата промишленост – с 0.9%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените остават на равнището от предходния месец.

Водещо по поскъпване в преработващата промишленост е производството на основни метали – с 4.2%. Леко повишение – от 0.6 на сто за месец има при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 0.6%.

Спад на месечна база се наблюдава при производството на химични продукти – с 0.5%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 0.4%.

В сравнение с март 2014 г. обаче цените на производител на вътрешния пазар спадат с 0.4 на сто. Най-видимо е това при

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2015 г. спада с 0.4% в сравнение със същия месец на 2014 година. Намаление има в преработващата промишленост – с 3.1%, а увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4%, и в добивната промишленост – с 1.4%.

В сравнение с година по-рано през март спадат цените преработващата промишленост: производството на изделия от каучук и пластмаси – с 1.1%, производството на хранителни продукти – с 1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 0.8%. Поскъпване има при производството на основни метали – със 7.1%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 2%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 1.8%.

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост – с 6.9%, и в преработващата промишленост – с 2.0%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление – с 0.3%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *