Производството е тревожният симптом на храните, не цените

Това каза председателят на асоциация „Активни Потребители“ Богомил Николов в коментар за БГНЕС на ситуацията на пазара на храни у нас.
Николов определи представената от министър Найденов информация за поевтиняването на определени продукти като „някаква избирателна селекция на цени“.
„Трябва да гледаме, според мен, пълната кошница и да се сравнява с по-дълги периоди от време. Да не забравяме, че в момента има сезонни тенденции, най-нормалното нещо е цените на зеленчуците да са най-ниски в този период на годината – края на август – началото на септември“, каза той.
„Освен това човек може сам да си направи преценка, защото сам си го усеща по джоба. Не е нужно министърът да му казва нещо, което сам вижда, да не е сляп като отиде в магазина“, допълни Николов.
Ние се опасяваме най-много от това, че след два-три месеца, когато свърши активната полска работа пак ще докарат тракторите в София и ще искат да бъдат компенсирани, за това, че е била слаба реколтата, продължи Николов.
Накрая може хем ние да плащаме високи цени, но и като данъкоплатци да обезщетяваме производителите, допълни той.
Затова трябва да се гледа защо не се произвежда, какви са причините и там да се фокусира цялото усилие, а не да гледаме цените и да се опитваме с методологически похвати да изкарваме, че нещо е поевтиняло, допълни Николов.
Ще дам пример – започнаха да се оплакват тази година производителите, било суша, реколтата калпава и т.н., продължи председателят на „Активни потребители“. „Ако отворим данните за напояването ще видим, че България има страшно много вода, язовири, канали за напояване, а пък самите производители почти не си поливат продукцията и чакат Дядо Господ да ги ощастливи с нещо.
Защо е така? Нали точно там трябва да работи министерството, да види какви са причините, да види защо е скъпа водата, има ли някакви пречки, каза още той.
„България е традиционно крупен производител и износител на храни, а сега се превърнахме във вносител. Това е тревожният симптом, а не цените. Но фактът, че България е изнасяла на всеки десет домата девет преди 20 години, а сега на всеки десет внася още десет, не говори никак добре за земеделието“, каза още Николов.
Председателят на асоциация „Активни потребители“ определи усилията на управляващите да замразят цените на определени продукти като „непазарни методи, които са обречени на неуспех“.
„Затова тръгнахме да правим пазарна икономика, за да имаме пазарни цени. Всеки, който се е опитал по някакъв начин да ги регулира или моделира в един момент среща неуспехи“, допълни той.
Според Николов държавна намеса в цените на хранителните продукти би била грешна.
„Цените са функция на пазара и затова трябва да се работи за пазар, това е най-доброто лекарство. Храните поскъпват в световен мащаб. Един от факторите е, че се произвеждат много култури за биодизел, някои нации като Индия и Китай си променят хранителните култури. Но едва ли това може да е причина за липсата на домати в България и да внасяме от Македония, Гърция, Турция, Йордания“, каза още Николов.
Председателят на асоциацията на потребителите отправи и критики към начина, по който се представя статистиката за движението на цените на хранителните продукти.
„Според мен трябва да се сравнява година с година – например август 2011 г. с август 2012 г., а не юли с август. Ако така се сравнява октомври пак ще трябва да сравняваш с предишния месец и тогава какво става – всичко ще се е покачило. Това са сезонни тенденции, затова трябва да се сравнява със същия период на миналата година, за да бъдем акуратни“, поясни Николов.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *