Производството на памук възкръсва

Площите се увеличили от 6000 до 30 000 декара

Въпреки кризата и свитите площи с насаждения преди няколко години, в момента се наблюдава засилен интерес от страна на родните земеделци към влакнодайната култура. Площите през последните години са нараснали с около 24 000 декара.

От значение е и стартиралата субсидия от миналата година, която възлиза на 66 евро на декар. Това съобщи за „Новинар” доц. д-р Ана Салджиева, която е завеждащ сектор памук към института по полски култури в Чирпан.

Тя обясни, че преди кризата през 2001 г. площите памук са били около 80 000 декара, след което са се свили значително – до 5000 – 6000 декара. В момента стопаните у нас отглеждат около 30 000 декара памук.

По думите на Салджиева е имало голямо търсене на наши семена и от българи, и от чужденци. Основен купувач зад граница е Гърция, имало интерес и от страна на Украйна. Отчетен е и наплив от български земеделци, като някои от тях дори не са успели да се запасят със семена.

Експертът допълни, че проблем върху насажденията може да окаже лошото време и да се получи кореново гниене, особено на сортовете, които са били засети по-рано. Заради това е възможно пропадане на някои площи.

Цените на семената за килограм в момента са между 3 и 6 лв. Стойността на влакното се определя от завода и в момента върви около 60 стотинки на килограм, каза още Салджиева.

Тя припомни, че има два вида сортове памук – едните са за висок добив и ранозрелост, а другите – за високо качество. От първия тип са сортове като Бели Лом, Бели Искър, Тракия, Хелиус, Бояна, най-новият – ИПТ – Вено и др.

Сортовете за високо качество на влакното са 9, сред които са Аванагрд, Перла, Наталия, Нелина, Дорина, Колорит и др. В момента има семепроизводство само на няколко сорта памук, сред които има и за качество, и за висок добив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *