Производството на ток расте с 12% през януари

Драстично увеличение на износа на електроенергия и повишено вътрешно потребление – това показват данните на Електроенергийния системен оператор за енергийния баланс на страната от 1 януари до 3 февруари 2019 г. спрямо същия период на миналата година.

Резултат с изображение за енергетика на българия

Това е довело до по-голямо натоварване на ТЕЦ-овете, докато дейността на ВЕЦ и възобновяемите енергийни източници остава почти непроменена. Общото производство на ток се увеличава с 12.01% – от 4.54 млн. до 5.09 млн. МВтч.

Когато стане студено

Основната причина за покачванията на потреблението е по-студеното време през януари 2019 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Средномесечната температура в страната според stringmeteo.com е била с 1.6 градуса по-ниска. В резултат на това потреблението на електроенергия нараства с 4.53% до 4.57 млн. мегаватчаса, информира в.Капитал.

Ако обаче се направи сравнение с януари 2017 г., ситуацията е по-различна. Тогава средномесечната температура в страната е била с 4.5 градуса по-ниска спрямо януари 2019 г. и съответно потреблението на електроенергия е било още по-голямо. Данните на ЕСО за периода 1.01.2017 г. – 4.02.2017 г. (с един ден повече от сегашните) показват 5.17 млн. МВтч.

Важният износ

Съвсем различно е положението с износа на ток. През първите 34 дни на тази година зад граница са продадени рекордните 522 хил. МВтч, което е с 200% повече от резултата за същия период на 2018 г. Възможностите за износ на електроенергия зависят най-вече от цената на тока, която се повиши изключително много в целия регион, включително и в България. Това позволи на търговците с дългосрочни договори на по-ниски цени да пласират успешно по-големи количества. Най-големи количества са изнесени към Сърбия, Гърция и Румъния, а от Турция има внос.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *