Производството на цигари се е сринало с близо 36%

Производството на тютюневи изделия се е сринало с 35.8% през декември 2017 г. спрямо същия месец на 2016 г., показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за индексите на промишленото производство.

Осезателно намаление на производството обаче започва още от юни, два месеца след като „Булгартабак“ продаде своите марки цигари на „Бритиш Американ Табако“ (БАТ) за 100 млн. евро.

Според договора между двете компании производството на тези марки трябваше да продължи между 12 и 24 месеца във фабриката на „Булгартабак“ в Благоевград. БАТ обяви, че планира след това да премести производството им в своите мощности в Румъния. През декември в благоевградската фабрика започнаха масови съкращения, а синдикатите алармираха, че се върви към пълното й закриване.

Пазарът на тютюневи изделия и приходите от тях се превърнаха в поредна тема за политиците. Изследване на големите мултинационални тютюневи компании, обединени в инициативата „Срещу незаконната търговия“, показа тези дни, че въпреки свиването на сивия сектор в търговията с цигари до 6% през третото тримесечие на 2017 г., в редица градове той остава с тревожно високи нива: Хасково – 21.3%, Велико Търново – 16%, Пазарджик – 15.3%, Сливен – 10%. Доклад на МВФ пък нареди България на първо място в Евросъюза по дял на сенчестата икономика.

Заради тези данни опозицията обвини управляващите, че лъжат за успехите в борбата с контрабандата. „Не бива да отричаме, че има сива икономика, но борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци“, коментира вчера пред БНТ шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Все пак тя призна, че горивата продължават да са предизвикателство, както и „секторите, в които се продават стоки директно на населението – търговия, селско стопанство“. Според Менда Стоянова трябва да се предприемат мерки за подобряване на софтуера, с който се управляват касовите апарати и електронните системи за отчитане на продажбите в търговските обекти, информира в.Сега.

ОПРАВДАНИЕ

Междувременно Агенция „Митници“ разпространи доклад за събираемостта на акциза на цигарите. Данните показват, че приходите от цигарения акциз през 2017 г. са 2.368 млрд. лв. – с 0.1% над планираните за годината и с 2.8% над събраните през 2016 г. От началото на миналата година обаче бе увеличен акцизът на цигарите. Въпреки това през първото полугодие приходите по това перо съществено изоставаха от планираното. Финансовото министерство обясни това с презапасяване на търговците с цигари със стари бандероли, които имаха право да продават до края на годината. Във втората половина на годината изоставането бе наваксано.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *