Арестуваните данъчни ”щавели” малкия бизнес

Арестуваните данъчни служители са „щавели” и „изнудвали”:  защото по този начин шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев определи действията на служителите на НАП, арестувани преди два дни.

Пред bTV шефът на прокуратурата обясни, че обект на натиск са били малки фирми. Разследването тръгнало от данни за изтичане на информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата – служители на НАП предупреждавали търговци за предстоящи проверки. Така през октомври м.г. започнала работата по разплитането на по-голямата схема. Специализираната прокуратура и ГДБОП започнват  антикорупционна акция срещу данъчни инспектори в три града у нас – София, Рила и Ботевград. Информацията, което е постъпила в полицията преди половин година е, че група от данъчни инспектори извършват корупционни практики.Те изнудвали бизнесмени за подкупи, за да не бъдат проверявани фирмите им. Вече са арестувани над 20 данъчни, което е 20% от състава на дирекцията, която е проверява в момента.
Става дума за инспектори, включително и ръководители на екипи. Те са притискали чрез проверки съответните търговски обекти – при констатирани нарушения или фиктивни нарушения са „мотивирали” съответните търговци, за да не бъдат санкционирани”, обясни прокурор Гешев.
Самият механизъм на получаването на парите от данъчните служители е при извършване на т.нар. контролна покупка и при предварително договорена сума. В стоките, които са получавали като покупка бил поставен плик с пари. Данъчните вземали между 500 и 5000 лева в зависимост от бизнеса на търговеца и начина, по който изглеждал обектът. Сумите били плащани редовно.
По домовете на данъчните са намерени над 300 000 лв.
„Установили сме, че голяма част от тези пари са с източник корупционни действия”. Арестуваният на най-високо ниво е ръководител на сектор „Оперативни проверки”, каза прокурорът
Гешев посочи, че има данни и за замесени на по-високи нива, но все още няма събрани достатъчни доказателства, за да се пристъпи към действия спрямо тях.
„Проблемът е в две насоки. Ако има нарушение, то парите не влизат в държавата. Когато са натискани и изнудвани съответните търговци, вместо държавата да подпомага дребния бизнес, тя го унищожава”, смята началникът на спецпрокуратурата.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *