Прокуратурата обвини Веселин Марешки в нелоялни търговски практики

Прокуратурата обвини лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки в нелоялни търговски практики и агресивно раздаване на листовки. Марешки е и с обвинение за опит за принуда чрез тези действия. Това обясни самият той пред медиите, след като му беше повдигнато обвинението. Веселин Марешки е с мярка за неотклонение „Подписка“. Депутатът отрече да е изкупувал аптечен бизнес чрез оказване на натиск върху аптекари, за каквото е обвинен. По думите му няма свидетелски показания срещу него. Според Марешки срещу него има политическа репресия, а обвинението му е „начин да държиш някого изкъсо, и да се опитваш да го шантажираш“, както и да се отклони вниманието от казусите с КТБ, НДК, санирането и летище „София“.
Той не обясни кой според него стои зад тази репресия. Марешки допълни, че не знае дали прокуратурата изпълнява политическа поръчка с обвинението му, но то е заради опозиционната работа на депутатите от „Воля“.
Депутатът каза още, че ако управляващата коалиция „не започне да работи в интерес на българската държава и бизнес“, неговата партия ще започне действия за свалянето на правителството.
Пред медиите говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обясни, че има свидетелски показания на седмина аптекари срещу Веселин Марешки, както и други доказателства. Тя отрече делото срещу депутата да е било забавяно нарочно и допълни, че прокуратурата е работила по него безпристрастно и според процедурите и правилата в закона. „Прокуратурата няма как да си измисли нещо и да го формулира като обвинение“, каза тя.
Утре ще бъдат привлечени като обвиняеми още двама депутати от „Воля“ – Кристина Таскова и Пламен Христов, за престъпления, свързани с това на Веселин Марешки, съобщи Арнаудова.

Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие, е да прекратим до края на май бизнеса с горива. Това пък  съобщи пред медиите в парламента председателят на „Воля“ Веселин Марешки във връзка с повдигнатите днес срещу него обвинения в нелоялни търговски практики и агресивно раздаване на листовки, както и за принуда чрез тези действия. Според фармацевтичния бос исканията към него били не само политически, но и икономически, и идвали от хора, които, „мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива условия“. Явно имат лостове, след като могат да направят така, че да се извади нещо току-що приключило, смята той.
Преди няколко дни Марешки е разговарял с премиера Бойко Борисов, но не го е занимавал с натиска срещу него, а с проблема с картелите и контрабандата, с ниските доходи. Министър-председателят е обещал да помисли какви адекватни действия да бъдат предприети, отбеляза председателят на „Воля“.
Ние поставихме остро въпроса да се предприемат действия за „смачкване поне на един от картелите – този с горивата, който ощетява много българския народ. Контрабандата продължава да върлува, 900 бензиностанции са хванати за манипулиране на уредите, но сред тях не е нито една на Марешки“, подчерта още политикът и бизнесмен. Покрай всички шумотевици забравихме за модела „Кой“, да задаваме въпроса кой, как милиарди наши пари отиват в чужди джобове, констатира зам.-председателят на Народното събрание.
Марешки обеща неговите депутати и формация да станат много послушни, ако започне истинска работа срещу корупцията, контрабандата , картелите, за поносимо ниво на доходите на пенсионери, лекари, учители, полицаи и постигане на нормална бизнес среда у нас. Видяхме загубени няколко месеца, корупция,контрабанда, картели – с тези три неща трябва да се справим и това ще бъде вододелът, който ще реши дали през септември ще тръгнем на агресивна политика за предсрочни избори, обеща той.
Председателят на „Воля“ предположи, че атаките срещу него идват от управляващите, макар че, по думите му, може да са замесени и от опозицията.
Политикът си задавал и въпроса как така, когато се говори за някоя нискотарифна компания с агресивна ценова политика, става въпрос за law cost-политика, а, когато се говори за Марешки с агресивна ценова политика – за престъпление. И защо през декември м.г., продължи той, прокуратурата прекратява производството с указания, че няма никакви доказателства за извършени престъпления след няколкогодишно разследване и постоянно подслушване на негови разговори, а месеци по-късно, без допълнително разследване и при същите доказателства, отново се вадела папката от чекмеджето. Явно съм неудобен за някого след като отново се вади нещо току-що прекратено, е обяснението на Веселин Марешки.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *