Прокуратурата разследва изнесена от Дянков класифицирана информация

       Прокуратурата образува досъдебно производство по сигнала на червените депутати за изнасяне на класифицирана информация от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Засега разследването е срещу неизвестни лица от Министерския съвет, разкрили класифицирана информация.

Постановлението за образуване на досъдебното производство е подписано вчера. Делото, което засега не е конкретно срещу Дянков, е по чл. 359 ал. 1 от НК, според който се наказва със затвор до 2 години или пробация този, който по непредпазливост стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна.
Проверката в Софийската градска прокуратура беше образувана преди 6 месеца, когато финасовият министър Симеон Дянков от парламентарната трибуна изнесе данни от секретен договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ. Това е споразумението, с което пари от фискалния резерв бяха налети в българска частна банка. Целта му била стабилизация на банковата система. Тогава Дянков обяви, че договорът е декласифисицаран и не представлява държавна тайна. Въпреки това малко по-късно същият договор се появяви в секретното деловодство на парламента.
Тогава депутати от Коалиция за България сезираха прокуратурата за изнасяне на класифицирана инфорация. Очаква се Симеон Дянков да бъде извикан на разпит през август и в началото на септември да се вземе решение дали има основание да му бъде повдигнато обвинение.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *