Промени в Закона за движение по пътищата

Служителите на КАТ ще имат право да свалят номерата на колите на пътя, да прекратяват регистрацията на автомобила, както и да отнемат книжката на провинилия се шофьор при тежки нарушения.

Това ще става, ако водачът бъде хванат да шофира с алкохол в кръвта над 0.5 промила, под въздействието на наркотици или откаже проверка. Санкцията ще се налага и при превишаване на скоростта в населено място с над 50 км/ час, при липса на застраховка „Гражданска отговорност“, при незаконни състезания (т. нар. гонки), както и ако наложена преди това глоба не е била платена в срок.

Това записаха депутатите с приети окончателно на второ четене вчера промени в Закона за движение по пътищата. С тях глобите за превишена скорост в населено място и извън него се увеличават двойно. Ограничават се контролните точки за младите шофьори със стаж до 2 години. Обсъжданите повече от година промени ще влязат в сила 1 месец след обнародването им в „Държавен вестник“.

Едновременно с това в парламента спешно бяха вкарани и промени в Закона за пътищата. С тези промени, когато бъдат приети, автомобилът ще бъде дерегистриран и ако се установи, че няма винетка. Вчера новите правила бяха обсъдени в парламентарната регионална комисия. Преди две седмици депутатите записаха и изискване между 15 ноември и 1 март автомобилите да бъдат оборудвани със зимни гуми или с гуми с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 милиметра.

„Дерегистрацията на автомобилите при тежките нарушения и удвояването на глобите за превишена скорост са най-важните нови правила в закона“, коментира вчера пред в. „Сега“ шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, пише в. Сега. Според него особено важен е регламентът за дрогираните шофьори. Комисията е съгласувала новите текстове в закона с писмено становище от главния прокурор Сотир Цацаров, така че контролът и наказанията наистина да станат ефективни. Неплащането на глобите досега винаги е било една от причините за липсата на дисциплина по улиците и шосетата у нас.

Според промените в закона контролните органи ще могат да прекратяват регистрацията и съответно да свалят номерата (табелите) на автомобила, ако водачът му бъде хванат с над 0.5 промила алкохол в кръвта, под въздействието на наркотици, или се окаже, че не притежава книжка. Същото важи и ако откаже да се подложи на проверка с дрегер или на изследване на кръвта. Строгото наказание ще важи за срок от 6 до 12 месеца. За срок от 1 месец ще се прекратява регистрацията, ако собственикът няма застраховка „Гражданска отговорност“, не е платил в срок наложена му глоба (до заплащането й) или е надхвърлил максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч. При гонки автомобилът ще се спира от движение за 3 месеца.

Глобите за превишена скорост се вдигат двойно. Ако позволената скорост в населено място бъде надхвърлена с 31 до 40 км/ч, санкцията скача от 200 на 400 лв.; над 40 км/ч – от 300 на 600 лв.; над 50 км/ч – от 350 на 700 лв. Допълнително утежнение е, че за всеки 5 км превишение над 50 км/ч санкцията се вдига с по 50 лв. В същата пропорция се увеличават и глобите за тези нарушения извън населено място. Затягат се санкциите и за водачи, които извършват обществен превоз на пътници и опасни товари.

В закона вече е предвидена по-детайлна диференциация на санкциите за шофьорите, които карат след употреба на алкохол. При установени между 0.5 и 0.8 промила алкохол в кръвта книжката ще се отнема за 6 месеца и ще се налага глоба от 500 лв. До 1.2 промила свидетелството се отнема за 12 месеца, а глобата е 1000 лв. При рецидив водачът губи право да кормува за срок от 1 до 3 години и олеква с 1000 до 2000 лв. За санкцията за алкохол над 1.2 промила, както и досега, ще се произнася съдът.

Три месеца без книжка и 1000 лв. глоба ще е наказанието за водач, който си позволи да кара в насрещното платно на автомагистрала или скоростен път. Направи ли го повторно, свидетелството се взима за 6 месеца, а глобата става 4000 лв. На 150 лв. се заковава глобата за разпилени по пътя предмети, за неспазване на пътните знаци, маркировката, правилата за предимство, изпреварване и др. Досега тя бе от 50 до 150 лв. Шофирането на кола без регистрация или без табели ще се санкционира с отнемане на книжката за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв., които ще скачат на 1 до 2 години и 600 до 1500 лв. при ново нарушение. При незаконни състезания и други нерегламентирани мероприятия по пътищата за обществено ползване отговорните ще губят книжката си за 1 година и ще бъдат глобявани с 3000 лв. при първо провинение. При повторно нарушение книжката се взима за 3 години, а глобата е 5000 лв.

От март досега са хванати 1063 шофьори, употребили наркотици. Това каза началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски след приемането на промените. Той посочи, че в „Пътна полиция“ разполагат с достатъчно тестове за наркотици. „Надяваме се промените да повлияят по някакъв начин върху поведението на водачите и да си преосмислят поведението и да намалят скоростта. Намаляването на скоростта води до намаляване на тежките произшествия“, каза Рановски, цитиран от агенция Фокус. Той допълни, че скоростта от няколко години се контролира само с камери. „Няма вече обикновени радари, всичко е с автоматизирани технически средства, които хем мерят скоростта, хем правят запис и няма спиране на нарушителите“, коментира Рановски. По думите му „Пътна полиция“ отговаря за налагане на санкциите и за връчването им на нарушителите. С тези, които не желаят да си платят, се занимава НАП.

Ограничения за начинаещите водачи ще има, решиха още депутатите. Те ще получават 26 точки в контролния си талон, вместо 39, както е при останалите шофьори. Оставащите 13 точки водачът ще получава, след като е натрупал поне 24 месеца стаж зад волана. При обсъждането на законопроекта депутатите предлагаха и серия от други мерки, които да дисциплинират младите водачи – да кормуват с придружител през нощта, да не могат да карат коли с двигател над определен обем и др., но тази беше единствената, която се прие.

Неправилно паркиране

При отсъствие на нарушителя фиш за неправилно паркиране ще се издава на собственика на МПС-то. Първият екземпляр ще му се изпраща, а останалите два ще остават в контролния орган. Към самото МПС ще се прикрепва уведомление за нарушението, с което фишът ще се смята за връчен, гласят други промени в Закона за движение по пътищата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *