Променят срока за лични карти и паспорти

С още 6 месеца ще бъде удължена валидността на личните карти и международните паспорти, които изтичат от 31 октомври 2020 г. до 31 януари 2021 г. Ако документът изтича на 31 януари 2021 г., той ще може да се използва още половин година до 31 юли 2021 г. Това ще се случи с поправка в закона за извънредното положение заради COVID-19, внесена от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Промяната обаче не важи за шофьорските книжки, чиято валидност няма да бъде удължена, пише в. „Труд“.

Започва голямата смяна на личните документи

В момента по същия закон е удължена с 6 месеца на валидността на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март – 31 октомври 2020 г. Хората, чиито документи са изтекли на 14 март, вече е трябвало да ги сменят до 14 септември. Ако срокът на валидност е бил 23 април, на 23 октомври документът вече е изтекъл. Поправката засяга над 300 000 души с изтичащи лични карти и над 110 000 с международни паспорти. Заради мерките срещу коронавируса в помещенията на паспортните служби се допускат по 4-5 души, останалите чакат отвън, иформира expert.bg.

Удължената валидност на личните карти важи само за територията на страната. В новия текст обаче са добавени и международните паспорти, тъй като по реципрочни споразумения с България 48 страни, предимно от Европа, в момента пропускат за преминаване притежатели на наши изтекли документи за самоличност, които пътуват за родината си. Промяната ще даде възможност на още сънародници да се прибират без проблеми у нас и в следващите 3 месеца.

Как да си сменим личната карта, ако срокът й изтича - Услуги - www.pariteni.bg

Шофьорските книжки няма да се удължават, тъй като законът не ни задължава да ги подновяваме, щом изтече на валидността им, както е при личните карти. Изискванията за изваждането им са по-специфични, особено за професионалните шофьори.

expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *