Пропадане, пропадане, пропадане…

Немалко страни са успели през последните години да подобрят качеството на транспортните си услуги. За съжаление България не е сред тях. Състоянието на българската транспортна инфраструктура и особено на железопътните превози е сериозен проблем за транспортната логистика на Европейския съюз – сочат изводите от представено в София изследване на Световната банка за качеството и ефективността на международния транспорт.
Пропадането на България в световните класации по редица икономически показатели е видно и в индекса на Световната банка за ефективността на транспортните услуги. Показателят отчита бързината, надеждността, равнищата на тарифите и чакането по граници и гишета при превоз на стоки и товари през българските граници. Той показва, че за 3 поредни години страната е слязла с 5 места надолу и в момента заема 63-то място сред 155 изследвани държави и категорично е последна в ЕС. За сравнение – предпоследната в Евросъюза Румъния заема 59-то място в тази класация, а Гърция се срива от 29-то на 53-то място.
Българският транспорт – и бавен, и скъп
За българското пропадане най-значима роля са изиграли показателите за техническото състояние на транспортната инфраструктура, както и големите закъснения при доставките. Източници на данните са задграничните партньори на български транспортни фирми. Конкурентоспособността на транспортния отрасъл в българската икономика е двойно по-ниска от тази на водещите в това отношение страни в света, начело със Сингапур. Освен сериозното разминаване със световните стандарти за навременни доставки, услугите на българските транспортни оператори се отличават и с високата си крайна цена, която според агрегираните данни на Световната банка е двойно по-голяма спрямо средната за страните със средни доходи.

Като от миналия век…

БДЖ на опашката
Лошото качество на транспортните услуги през и от България е сериозен удар върху конкурентоспособността на нейната икономика. В това е категорична Моника Мустра, която ръководи звеното за анализи на международния транспорт към Световната банка. „Ефективността на една икономика е скачен съд с „постиженията” на най-слабото звено в нея. Същото важи и за транспорта в България, където най-слабото звено е железопътният транспорт и особено железопътните превози на товари. За качеството им получаваме оплаквания от много фирми. Изследването на Световната банка сочи лошото състояние на железопътната инфраструктура като основна причина за неблагополучията в бранша”, твърди експертката на Световната банка. Тя не е чувала за влаковете-факли, които продължават да превозват пътници и товари в България.
Лошото управление на полуфалиралата БДЖ може да се забележи и с невъоръжено око дори само от вида на неугледните гари, обраслите коловози и мръсните вагони. При средна скорост на експресните пътнически влакове от около 60 км/ч и на товарните от 25 км/ч страната се родее единствено със състоянието на транспортните услуги в Централна Азия. По отношение на транспорта и транспортните услуги България очевидно е по-скоро в Централна Азия, отколкото в Европа.

Николай  Цеков, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *