Пропуснатите ползи от мигрантите са над 4 млрд. лв.

Пропуснатите ползи за националната ни икономика от напусналите страната сънародници се изчислява на над 4 милиарда лева и 4% по-нисък БВП. Проучване за трудовия пазар у нас отчита по-висока заетост на жените и ръст в броя на работещите. Зад граница официалната статистика отчита, че над 700 хиляди са българите, работещи в страните от ЕС, докато в същото време 38 процента от компаниите у нас не намират работници, което спира развитието им. Докладът, представен на срещата на бизнеса с правителството, препоръчва част от заетите в администрацията да преминат към частния сектор след електронизацията на услугите.
Това вицепремиерът Томислав Дончев смята отчасти за постижимо: Сто процента този процес предполага намаляване на нуждите от персонал. Хората, които са във фронт офисите в перспектива година-две-три напред се свиват с една трета, ако не и повече. Няма как да закрием гишетата, защото за съжаление в България все още има хора, които са аналогови или са напълно офлайн.
По думите на Дончев, заплатата не е определяща къде да живее и работи човек и посочи като много голям резерв възможността общините да осигуряват жилища, когато привличат инвеститори.Звучи дори примитивно, но аз съм абсолютно убеден, че това може да бъде един от стимулите, когато някой реши да приеме работа обратно в България или друго населено място.
Решението къде да живееш, къде да работиш, зависи от детска градина, училище, тротоар, път, опасността да ти откраднат автомобила, смята Дончев.

Има явен дисбаланс между търсените и предлаганите умения по отношение на работната сила. Ниска териториална мобилност и регионалните диспропорции са другите дисбаланси. Това стана ясно от изказването на министъра на труда Бисер Петков по време на днешната среща. Той съобщи, че 1 250 000 са икономически неактивните лица. От тях около 1 000 000 са обезкуражени и трябва да се мотивират да бъдат върнати обратно на пазара на труда. Бисер Петков посочи, че на кариерната борса, проведена във Виена преди дни, са се явили 150 българи и част от тях вероятно ще дойдат да работят в австрийски компании у нас. Тази година кариерни форуми държавата ще организира още в Лондон и в Берлин.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *