Пророкът Рубини отправи смразяващо послание от Истанбул

Нюйоркският професор Нуриел Рубини, който предсказа глобалната финансова криза, направи смразяващо изказване, цитирано от световните медии тази нощ.

Според икономиста капиталовите и стоковите пазари са отишли твърде далеч в оптимизма си и през следващите месеци е много възможно да станем свидетели на спадове, тъй като инвеститорите ще останат разочаровани от слабите данни за възстановяване на икономиката.
Твърде надалеч, при това твърде бързо отскочиха пазарите, каза Рубини в Истанбул, където се провежда икономическа среща на високо равнище. Съзирам риск от корекция, особено сега, когато на пазарите ясно се очертава не V-образна, а U-образна графика на възстановяване. То ще се види още по-ясно през първото тримесечие на следващата година, посочиРубини.
През последните 6 месеца акциите поскъпнаха по целия свят в отговор на инвеститорските усещания,че икономиките успяват да се оттласнат от дъното нанай-тежката рецесия от1930 година насам. Индексът на Wall Street S&P 500 отскочи с 51% нагоре спрямо 12-месечното дъно, на което се бе озовал през месец март, а европейският Dow Jones Stoxx 600 се покачи с 48 на сто. Тази еуфория е в рязък контраст с предупрежденията, които Групата на седемте Г 7 отправи вчера от Истанбул. Според топ икономистите перспективите за растеж в светаостават съвсем крехки.
Реалната икономика едва забележимо се съвзема, докато пазарите побързаха да се изстрелят напред и нагоре, каза Рубини. Виждам растяща бездна между двете неща и ако не станем свидетели на някакво наваксване от страна на реалната икономика, пазарите може да коригират рязко до справедливите си стойности.

Bloomberg

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *