Протекционизмът на САЩ води до търговска война

Протекционизмът на Съединените американски щати се обостри с влизането на новите стопани на Белия дом и Германия е притеснена, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да предизвика търговска война. Това заяви в прав текст вчера,  четвъртък, Петер Витиг  –  немски посланик в САЩ, който бе цитиран от изданието за бизнес „Уолстрийт Джърнъл“. В дългосрочен план, ако бъдат издигнати търговски бариери и се влезе в спирала на ответни репресивни мерки, това в края на краищата ще бъде губещо за всички нас, посочи германският първи дипломат в Съединените щати Петер Витиг.

Представителят на страната, поддържаща най-голям търговски излишък в света, също така каза, че предложенията на американския конгрес за гранични данъчни корекции могат да нарушават правилата на Световната търговска организация (WTO). В зависимост от това как бъде формирана, граничната данъчна регулация може да бъде дискриминационна, отбеляза Витиг и допълни, че съобразяването с WTO /СТО/е много важно. Ние искаме да се придържаме към международна търговия, основана на правила.

Според немския посланик, ако американският налог се окаже по-скоро подобен на данък добавена стойност, той може да бъде приемлив за Германия, но ако той се превърна в импортна такса, това ще създаде проблеми.

Споделено мнение е, че завоят към изолационизъм и протекционизъм би довел до размяна на ответни мерки. По-ефективно решение би било САЩ да продължат да договарят със своите партньори правила за честна търговия, които да важат за всички, включително за Китай. Както казва Джеф Имелт, главният изпълнителен директор на General Electric, „несъгласието, на което сме свидетели в САЩ днес, се дължи най-вече на бавния икономически ръст и неравенството в благосъстоянието, което той създава. Проблемът няма да бъде решен с бюрокрация и изисква лидери, които желаят промяна“. Без такива постепенното затваряне зад бариери и мита ще бъде още един риск в и без това не особено радостната картина на световната икономика. Например особен отзвук у южните съседи на САЩ предизвикаха думите на Тръмп „да защитим нашите граници“, „Америка на първо място“ и „купувай американското и наемай американци“. Мексико днес е на тръни не само заради стената, а основно поради икономическите затруднения от новите реалии в двустранните отношения.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *