Протестиращите от 25 града: Парламентът да продължи работата си

Стотината участници обсъждаха предложения за премахването на монополите и бъдещото развитие на държавата.
Срещата в Сливен на водачите на протестите от 25 града в страната премина при висок емоционален градус. Обявяването на исканията беше прекъсвано от скандирания „Българи юнаци“ и „Много сме, силни сме“. Първо бяха прочетени 15 искания относно одържавяването на монополистите, електроразпределителни дружества и топлофикациите. Сред тях са: незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток, вода и парно, намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия, евтиният ток на АЕЦ „Козлодуй“ да е само за вътрешния пазар, премахване на всички посредници и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите, индивидуални договори с топлофикациите, премахване на дружествата за топлинно счетоводство, премахване на понятието „прогнозно количество“, разтрогване на концесиите.
И понеже България е в политическа криза няма кой да изпълни тези искания на гражданите, водачите на протеста се обърнаха към президента Росен Плевнелиев да направи така, че тези искания да се случат. Исканията към президента прочете Дончо Дудев:
Продължаване работата на парламента. Не искаме служебно правителство, което да ни забави за нашите справедливи искания. Искаме предсрочни избори, искаме създаване на програмен кабинет. Програмният кабинет трябва да работи в много тясна връзка и да се създаде Обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота. Създаване на договор между Обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите, а именно: промяна на изборния закон, преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система. Искаме възможност да отзоваваме депутатите. Искаме народните представители да носят съдебна отговорност за своите действия, както и граждански квоти във всички държавни и регулаторни органи.
За говорител избраха Ангел Славчев, който е един от организаторите на протестите в София. За да няма спекулации той изброи поименно представените в Сливен градове като доказателство за легитимността на срещата. Четат се предложенията на всеки град. Изводите и обобщенията ще бъдат поставени в обща рамка.
Спокойният тон на срещата беше нарушен от извеждането на петима от делегатите.
Според Янко Петров, причините за извеждането на петимата са партийна принадлежност. Един от изгонените от заседанието заяви:
Аз нямам нищо общо с нито една политическа партия. Аз съм изгонен с още един от полицията поради това, че аз открих вчера, че има от Атака. Другият, където беше, имаше едно малко шишенце с хиляда лева.
Обвиненият в това, че е носел спрей отговори:
Той винаги си стои в мен госпожо, той винаги стои в мен. Ама аз бях на събитието. Аз бях открай като слушател. Аз не съм на първа линия. Аз съм участник активен в протестите, исках да участвам, да слушам какво става. Не искам да бъда ръководител. Исках да участвам като слушател и обърнаха Иван Колев срещу мен, че аз съм бил гербаджия. Кълна се, аз никога не съм бил с партийна принадлежност. Накараха ме зорът да изляза на улицата.
На срещата не бяха допуснати журналисти. Тя започна с попълване на декларация, че всеки от присъстващите не членува в партия. Имената им ще бъдат публикувани във „Фейсбук“. Един човек напусна залата доброволно.
Организаторите подчертаха, че целта на срещата в Сливен в никакъв случай не е създаване на неправителствена организация или пария.
Янко Петров от София и Женя Колева от Сливен са категорични, че без да има общо решение, представители на протестиращите няма да влязат на каквито и да било консултации или кръгли маси при президента. Ако решат да участват в консултации в президентството, те ще излъчат своите представители.
Вчера бяха  формулирани и новите искания на протестиращите след оставката на кабинета Борисов, които ще бъдат издигнати на националния протест в неделя. Със сигурност сред тях ще бъдат исканията за нова Конституция и гражданско участие в управлението. Тези искания и евентуална декларация ще се затвърдят с гласа на народа утре, когато в София се очаква да се съберат 20 000 души, във Варна – 30 000 души и се надяват в цялата България на улицата да излязат около 200 000 души.
Българи в чужбина също организират демонстрации под надслов „Да подкрепим хората в родината!“. Досега има информации, че утре шествия ще има във Виена, Мюнхен, Дъблин, Лондон, Дюселдорф, Франкфурт, Атина, Берлин и Мадрид. Те бъдат пред българските посолства. Организаторите на протеста във Франкфурт вече са изпратили отворено писмо до германските медии, в което обясняват исканията срещу монополите в България.
Очаква се в днешния  мирен протест в София да се включат много хора, в това число и от близките области. В тази връзка Столична дирекция на вътрешните работи призовава гражданите да се разграничават от прояви на агресия, както и да се дистанцират от провокации, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Ако някой стане свидетели на ескалиране на напрежение или на различни нередности може веднага да подава сигнали към полицейските служители или на телефон 112 – така ще бъде навременно предотвратено разрастването на нежелани за всички прояви.
Основната задача на слуужителите на реда  отново ще бъде да пазят здравето и живота на хората, на личното и общественото имущество, да осигуряват обществен ред, сигурност и спокойствие на гражданите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *