Протестиращи не успяха да си поделят столичния център

Шествието под наслов „България иска“ срещу високите цени на горивата, тока, парното и водата беше изместено по маршрута до Народното събрание от друг протест – срещу политиката на правителството на ГЕРБ, предаде БНР.
 
Той бе организиран от привърженици на политическия проект ГОРД на евродепутата Слави Бинев и на партията „Националният фронт за спасение на България“. Стотици граждани, с възгласи „Оставка“, преминаха от бул. „Мария Луиза“ до сградата на Народното събрание. Пред бившия партиен дом се състоя политически митинг. „Протестираме срещу глупостта, арогантността, бедността и да покажем, че не ни е страх – това, което искат да внушат на хората. Настояваме това правителство да си ходи. Това са най-некадърните хора, които не знам в коя лаборатория, може би в тази на БКП, са създадени, но това са най-некадърните хора“, каза Слави Бинев, цитиран от Дарик радио. Демонстратите пък определиха настоящето управление като геноцид и с викове „Мафия“ и „Оставка“ призоваха ГЕРБ да се оттеглят от властта: „Днес настъпва есента на това правителство и идва зимата на нашето недоволство“. „Както и всички останали, и ние сме за сваляне на ГЕРБ. Искаме да живеем свободно, да ни бъдат увеличени пенсиите“, каза възрастна жена, дошла на протеста. Друг протестиращ заяви, че настояват за предсрочни избори: „Причината е непосилният начин на живот на хората. Настояваме за оставката на правителството заради обедняването и мизерията, и въобще ликвидацията на нацията“. Протестиращите от „България иска“ обаче реагираха остро срещу отказаното им шествие до Народното събрание. „Ние сме се отделили от протестното шествие, което за нас е политическо. Ние не искаме да заставаме рамо до рамо с поредния балон, който се надува в момента“, заяви Дончо Дудев. Вечерта бе проведен и трети протест в столицата. Около 50 души протестираха срещу добива на природен газ по метода фракинг, предаде БГНЕС.
Митингът започна с раздаването на парчета погача, за да се напомни, че благодарение на силната обществена реакция в България беше въведен мораториум на добива   по метода хидравлично разбиване и така бяха спасени от екологично замърсяване едни от най-плодородните български земи – Добруджа.
Протестиращите изразиха своите опасения във връзка с решението депутати от българския парламент да обикалят европейски страни, където се осъществява добив на шистов газ. Те поискаха всички проучвания на полезни изкопаеми да бъдат проверявани на практика, а не само по документи.
Митингът беше организиран в градинката между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Народното събрание от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване.
Днес в различни точки на планетата се организирани множество прояви – протестни шествия, митинги, прожекции на филми, концерти – обединени от идеята фракингът да бъде забранен в целия свят.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *