Протести в Словения заради затягането на коланите

Десет полицаи са ранени, след като група лица започнала да хвърля камъни и бутилки по тях в края на общо взета мирната демонстрация срещу политиката на дясно-центристкото правителство, заяви говорителят на полицията Винко Стойнсек.
„Повечето от участниците в протеста бяха мирно настроени, имаше само малка група агресивни лица, които атакуваха полицейските служители, принуждавайки ги да се намесят“, каза Стойнсек.
Група непартийно обвързани граждани призова във Фейсбук на протест в Любляна срещу икономическата политика на правителството, мерките му за строги икономии и влошаването на социалното положение в страната. В протеста се включиха 5000 души. Мирни демонстрации имаше и в други градове на страната.
Като цяло демонстрациите се проведоха дни преди президентския балотаж, който е утре. Най-масовата протестна акция в страната бе на 17 ноември, когато 30 000 души излязоха на протест по призива на профсъюзите.
Кабинетът на министър-председателя Янез Янша, който пое държавното кормило през февруари, наскоро прие пакет за икономии, включващ съкращения на заплатите в държавния сектор и редуциране на помощите за пенсионери и социално слаби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *