Протести срещу икономическата политика избухнаха в Аржентина

Протести събраха десетки хиляди хора на шествия по улиците на аржентинската столица Буенос Айрес, за да изкажат недоволството си от икономическата политика на правителството и да поискат по-високи заплати, които да отговарят на инфлацията. За това информират всички местни медии в латиноамериканската страна, които бяха цитирани от световните агенции.
Под наслов  „Федерален марш“ инициативата за шествието беше подета от синдикати, политически и социални организации, към нея се присъединиха и други организации. За участие в проявата пристигнаха и много хора от съседните няколко провинции.
Сред основните  искания на протестиращите е  такова увеличение на заплатите, което да отговаря на 45-процентното повишаване на инфлацията. Безработицата от 9,3 процента също е сред причините за масовите протести, отбелязва ДПА.
Синдикални лидери заплашиха с обща национална стачка, ако правителството не изпълни исканията им в определените срокове, което принуди министъра на труда Хорхе Триака да отправи покана за преговори още  в началото на следващата седмица.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *