Протест на Сиуксите спря нефтопровод през Оахе

Протест на индианското племе Сиуксите се увенча с успех и американската армията отказа да даде разрешение за преминаване на нефтопровода на Северна Дакота през язовир Оахе. Това стана след дълги протести на местното индианско население.

Проектът е с дължина 1185 км и е оценен на близо 4 милиарда долара, като главната му цел е да доставя гориво до щата Илинойс. Пълният план за нефтопровода е почти приключен, като единствената част, която не е построена, трябваше да мине под язовира Оахе. Индианското племе Сиукси протестира срещу нефтопровода от април. Тогава и шест индиански племена от цялата страна се събраха в щата Северна Дакота, за да покажат солидарността към племето на сиуксите, които са се обявили срещу строежа на петролопровод през земите им. „Имаме гордост, че сме свързани помежду си. Ние сме братя и сестри. Ние правим това, което прави всяко семейство“, заяви пристигналият за протестите вожд на племето Сенека Мо Джон. „Индианците смятат, че племето на сиуксите няма да има къде да отиде, ако петролопроводът претърпи авария и питейната им вода бъде замърсена. Членовете на другите племена заявиха, че ще участват на протеста на сиуксите и че ще останат в Северна Дакота колкото е възможно.
„Ние стоим редом с нашите роднини мирно, за да изразим загрижеността си“, заяви вождът на племето Якама Джоде Коуди. Засега томахавката е изровена само в преносен смисъл, но знае ли човек. Този път наследниците на знаменитите вождове Лудият кон и Седящият бик имат и съюзници.

Замърсяване на водата на язовир Оахе е главното притеснение на местното население. Освен това, племето изразява недоволството си, че проекта минава през земите, където те погребват мъртвите. Към протестите на Сиуксите миналата седмица се включиха стотици американски ветерани.

Федералните власти в Съединените щати обявиха, че инженерният корпус на американската армия отказва да допусне проекта да мине под язовира Оахе и ще потърси алтернативни маршрути за нефтопровода. Сиуксите изразиха щастието си, като обявиха, че благодарение на това историческо решение, завинаги ще останат благодарни на отиващия си президент Барак Обама.

Адан Малката мечка, индианец и ветеран: „Ние дойдохме и очаквахме най-лошото, но това е най-прекрасната новина, която някога съм чувал. Най-добрата новина за индианското население, за индианската земя, за целите Съединени щати – за всички. Водата е толкова безценна.“

Рори Ерлер Уейкмъп, протестиращ: „В крайна сметка, начинът, по който Съединените щати са прецаквали индианците в миналото е същия, по който американските корпорации прецакват всички в днешно време. Трябва да работим заедно и да запазим земята, да живеем устойчив живот. Това е само върха на айсберга на всички проблеми, които афектират света, живота ни и нашето бъдеще тук.“

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *