Проучване: Половината руснаци предпочитат СССР

Анкетата за отношението към Съветския съюз, която редовно се провежда в Русия почти всяка година, този път даде неочакван резултат: броят на тези, които предпочитат Съветите, достигна половината от населението на страната за първи път, предаде БГНЕС.

СССР – СамокоВест
Рекорд беше поставен тази година в проучване за отношението към Съветския съюз, редовно провеждано в Русия. Когато отговарят на въпроса „коя политическа система ви се струва най-добра“, броят на респондентите, избрали опцията „съветската политическа система“, достига безпрецедентните 49%. Рекорд по въпроса за икономическия модел В хода на проучване, проведено от Аналитичния център на Юрий Левада (Център Левада) през август тази година бяха получени много безпрецедентни резултати. Според проучването 62% от руснаците са за държавното планиране и разпределение в икономиката. Това е най -високата цифра във всяко изследване след разпадането на Съветския съюз и отметката за първи път прескочи над 60%, информира actualno.com.
Броят на тези, които предпочитат система, базирана на частна собственост и пазарна икономика, е само 24%. В Русия не за първи път анкетата разкрива значителен брой от тези, които предпочитат Съветския съюз; такива тенденции се наблюдават редовно. Това също ни дава възможност да правим сравнения с други години. И така, тази година броят на тези, които, отговаряйки на въпроса „коя политическа система ви се струва най-добра“, избра за първи път опцията „съветската, която имахме преди 90-те години“, достигна 49%. Както и при предишния въпрос, това също означава рекорд за страната.
Създаването на СССР - най-страшната катастрофа на ХХ век | Клуб 'Z'

През 2016 г. това число е едва 37%. Броят на онези, които, отговаряйки на същия въпрос, са избрали опцията „сегашната система“, възлиза на 18%, докато 16% отбелязват: „Демокрация по модела на западните страни“. Друга картина е възрастта на респондентите, отговорили на въпроса за политическата система. Почти две трети (62%) от тези, които смятат съветската политическа система за идеална, са руснаци на възраст 55 и повече години. Хората на възраст 25-39 години (22%) предпочитат сегашната система повече от представителите на други възрастови групи, докато руснаците на възраст 18-24 години (32%) смятат за най-подходящия „демократичен модел, създаден по модел на западните страни“. През 1991 г., преди разпадането на Съюза на съветските социалистически републики, основан след Октомврийската революция 1917 г., се провежда референдум за „запазване на съюза“, на който се предлага да се отговори на въпроса „Смятате ли за необходимо да се запази СССР като обновена федерация на равноправни суверенни републики “. Повече от 70% са отговорили с „да“, но с официалния разпад на Съветския съюз на 26 декември 1991 г. тези надежди се оказаха напразни.

Междувременно проучване на общественото мнение за външната политика на страната разкрива възходи и падения в динамиката на подхода на руснаците към САЩ. Докато през 1991 г. отношението към САЩ беше „положително“ на около 80%, днес броят на тези, които имат добро отношение към САЩ, спадна до 39%. От друга страна, виждаме по-стабилна картина в подхода към Европейския съюз (ЕС). Положителното отношение на средно ниво от около 70% от началото на 2000 -те до първата половина на 2010 -те постепенно намалява и през 2014 г. достига дъното – 19%. Впоследствие обаче положителният подход към ЕС бавно набира сила и към август тази година достига 46%. Според проучването 44% от анкетираните смятат, че Русия трябва да третира Запада като „съюзник“, докато 29% от анкетираните смятат, че Западът трябва да се възприема като „съперник“, 13% – като „приятел“, 5 % – като „враг“.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *