Проучете добре, преди да се насочите към криптовалутите

Bitcoin и други криптовалути  стават център на внимание все повече през изминалите дни и седмици. Освен известните вече предимства, които криптовалутите имат като анонимност и лесни международни транзакции, хората са привлечени от факта, че те имат и потенциал за превръщане  в добра инвестиция. 

Освен че търгувате с бикове за пари в брой, можете да използвате и криптовалути и за закупуване на подаръчни карти, резервации и хотели, закупуване на мебели или дори закупуване на недвижими имоти. Покупките с Bitcoin не се облагат в момента, тъй като няма начин трети страни да идентифицират, проследяват или прихващат транзакции, които използват Bitcoin. Таксите за транзакции са значително по-ниски в сравнение с транзакции с кредитни карти или услуги като Paypal.

Въпреки че има много предимства при използването на Bitcoin или другите алтернативни валути, както и при всички други инвестиции, винаги трябва да сте внимателни с транзакциите си. Тъй като криптопосочността не е регламентирана, много безскрупулни играчи вече са се възползвали от това и са следвали поредица от скандали, породени от измами, свързани с криптопосочността. Един пример за това е „Prodeum“, криптираща статия, която измами инвеститорите само за един уикенд.

Поради тези измами все по-често се налага адвокатски кантори с добра експертиза и компетенция да  участват в подпомагането на жертвите. Процесуалните процеси в Cryptocurrency се превърнаха в нещо, за което специалистите се обучават в движение. Съществуват много фактори, които трябва да се вземат предвид, когато възникне спор за криптовалутата. Освен измамно първично предлагане на монети (ICO), адвокатите биха могли да подпомогнат и ако криптопосочността се използва за изпиране на пари или за скриване на активи; те биха могли да се включат и когато има проблем с нарушаването на законите за фирмата, търговската или интелектуалната собственост по отношение на криптопосочността.

Ето някои неща, които можете да направите като потребител на криптовалутите, за да избегнете измама:

1. Изследвания. – Както при всички други инвестиции, които ще направите, научните изследвания са от съществено значение. Когато инвестирате в международна организация за суровини, не забравяйте да четете и дисектирате предлаганите оферти, за да сте сигурни, че работите с надеждни хора. Отделете време да проучите и хората зад ICO-то, целия екип, членовете на борда и други инвеститори. Важно е да научите колкото е възможно повече за компанията, преди да инвестирате, за да няма неприятни изненади.

2. Бъдете бдителни. – Криптопроменливостта все още се купува и продава предимно на борси. Тъй като криптопогасителността е нещо ново и разочарованието около нея е нейната стойност, много хора се подвеждат от обещанието за нереалистични цени. Ако размяната обещава невероятни отстъпки или оферти, които изглеждат твърде добри, за да са верни, вероятно това е така. Друго нещо, което можете да направите, за да избегнете измамнически измами, е да проверите URL адреса на обмена. Ако адресът на уебсайта започва с HTTPS вместо само HTTP, това означава, че трафикът е криптиран и затова има по-голяма защита .

3. Използвайте само надеждни източници. – Хардуерният портфейл е физическо устройство, в което се съхраняват личните ви ключове. Хардуерните портфейли предлагат по-голяма защита от хакване, тъй като няма начин за достъп до хакери, когато не сте онлайн. Въпреки това, хакерите вече са намерили начин да направят това. Някои хакери продават хардуерни портфейли, които имат задна вратичка за тях, за да имат достъп до цялата ви криптопродажба, а най-добрият начин да се избегне това е само да приемат хардуерни портфейли от надеждни източници.

 

Arleen ATIENZA        

Тази статия преди това е публикувана в  www.hoganinjury.com. Авторката е лицензиран психометрик и работи като специалист по издателска дейност и журналист на свободна практика. Тя е член на Ротари клуб във Филипините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *