Проф. Вучева: Намалете партийната субсидия, за да има пари за социалната сфера

Поне в следващия бюджет направете организационни, законови, структурни преобразования в публичния сектор, за да сме убедени, че ефективността на парите ще бъде повишена.

За това настоява пред управляващите финансистът проф. Христина Вучева.

Тя е на мнение, че има нещо добро в новия бюджет, и това е опитът да се увеличат средствата за работната заплата и да се регулират отделните системи.

Според нея проблемите за бюджета вече няколко години са едни и същи, въпреки че той е дело на хора с опит, които правят го вече няколко години.

„Не става ясно каква е програмата и как тя се отразява в бюджета, да се надяваме, че Бюджет 2019 ще я отрази“, надява се проф. Вучева.

В ефира на БНР проф. Вучева предложи между двете четения управляващите да променят чл. 65 от Закона за държавния бюджет – т.нар. „субсидия на глас“ за политическите партии и тя да падне от 11 на 5 лева, за да се насочат средства в размер на няколко десетки милиона лева за майчинство или за други социални цели, информира investor.bg.

„Напълно е възможно, никой няма да бъде ощетен, а ще покажат отношение към обществения интерес“, подчерта проф. Вучева.

По думите ѝ здравеопазването у нас не е чак толкова лошо.

„Който е живял в страни от британската общност, знае, че там не може всеки пенсионер да получи медицинска помощ. Друг е въпросът за нивото в болниците. Освен това съпротивата заради сериозните интереси я има във всички страни. Принципът е никой да не остане без медицинска помощ. Всички го приемат, но когато се стигне до конкретната организация, забравяме за това, а говорим за пълен пазарен принцип. Невярно, ако има още 5-6 здравни каси, нещата ще се решат“, смята експертът.

Проф. Вучева припомни идеята на бившия здравен министър д-р Петър Москов болниците да престанат да бъдат търговски дружества, но потвърди, че той дори не се е опитал да я осъществи.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *