Политическата лабилност влияе на инвестициите

Политическата нестабилност се отразява негативно върху икономиката, каза в предаване на Националното радио професор Ганчо Ганчев, финансист, програмен директор на Института по икономика и международни отношения.Всяка политическа несигурност се отразява както върху инвестициите, така и върху потреблението. Ако избори има в сравнително кратък срок, тогава няма да има дългосрочно отражение. Икономиката се влияе най-вече в сферата на чуждестранните инвестиции, подчерта проф. Ганчев. По отношение на банковата система не би трябвало да има дългосрочно отражение, смята проф. Ганчев.

Подаването на оставка е нормален процес и не означава политическа лабилност. Ще има ново правителство, надяваме се на по-стабилна политическа среда. Тези неща са временни, каза още проф. Ганчев.

Новият бюджет е бюджет на статуквото. Има известно пренасочване на ресурси към сферата на сигурността. Не е свързан с реформи, но това е логично, защото трудно може да се правят реформи в тази обстановка.  Необходима е реформа на пенсионната система, която няма как да се прокара в момента при това правителство. Процесът на саниране при нас даже е прекалено бавен. Държавата би трябвало да се намесва по-активно, подчерта проф. Ганчев.

Очевидно трябва да се върви към служебно правителство и даже към две, ако не може да се състави кабинет в рамките на този парламент. Това все пак са неща за няколко месеца, да не преувеличаваме проблемите, подчерта проф. Ганчев.

Според него се нуждаем се също така и от ускоряване на самия процес на доближаване към по-развитите страни, който очевидно не може да стане при сегашния много нисък дял на държавните разходи, плоско данъчно облагане, пасивна фискална политика. Трябва да има промени в плоския данък, но тъй като те са съществени и засягат интересите на големи групи хора, партиите, които биха искали да направят подобно нещо, трябва да получат подкрепа на избори. Тези, които искат да сменят плоския данък с прогресивен, трябва да отидат на избори с ясна програма, с ясна информация за хората, че прогресивното данъчно облагане ще постави определени слоеве в друго положение. Това ще бъде една социална политика, която е необходима за икономическото съживяване на страната. При положение, че се получи такава подкрепа, тогава вече може да се провежда и подобна политика.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *