Проф. Г. Минасян: Цените у нас трябва да са около 65 – 75% от средноевропейските

Валутният борд вече действа „възпиращо“ на икономическото развитие на страната  и ни трябват вече постъпки за влизане в еврозоната. Освен че фиксира курса на лева към еврото, валутният борд, или както експертите го наричат „паричният съвет“, ограничава възможностите на БНБ за прилагане на различни монетарни инструменти, припомня проф. Гарабед Минасян в разговор по Българското национално радио.

Паричният съвет вече действа по определен начин задържащо върху развитието на нашата икономика. Редно е и ние да се присъединим към семейството на европейските държави по отношение на управлението на банковата система. Това означава влизане в еврозоната, а то минава през покачване на цените, това е мнението на проф. Минасян:

Икономиката ни не е сравнима по качество и по изпълнение  с европейската, но е редно при това положение цените у нас да бъдат някъде около 65,70, 75 процента от средното европейско равнище, а ние сме под 50 процента.

Неведнъж и управляващите и редица експерти повтарят мантрата, че страната ни ще остане във валутен борд до влизането в еврозоната, или в противен случай има опасност от нова банкова криза, а икономиката ни ще стане по-чувствителна на външните влияния.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *