Проф. Николов: Заради липсата на антикризисна политика може да изпаднем в неуправляемост

Той  заяви: Това не е изненадващо при такива събития в страната и при такова пропадане на икономиката, каквото наблюдаваме. Оттук нататък може да изпаднем в пълна неуправляемост. Всичко това е в резултат на липсата на антикризисна политика. Ние си изписахме мастилото да препоръчваме на лицето Дянков антикризисна политика, а той реши, че като няма бюджетен дефицит, нещата са наред и ще тръгнат по мед и масло. Такъв филм просто не се прожектира.
Хубаво е, че протестиращите не се занимават само с ЕРП-тата. Според мен те трябва да се занимават и с банките в България. Този банков картел, който е абсолютно неуправляем и свързан с олигархията, с мафията, с неолибералните институтчета, от които излизат момченца, които знаят всичко предварително, каза проф. Николов.
Трябва да се вземат много сериозни решения, които ще рефлектират като реформи в сферите на нашия социално-икономически живот, но според мен това ще е задача не само за експертното правителство, което ще бъде под формата на служебен кабинет, а и за първите 6 месеца за следващото редовно правителство и това се налага най-вече, защото се видя, че малкият бизнес е големият бизнес на България, който си стои на своя пост. Разбира, че трябва да осигурява останалите работни места, които в момента със зъби и нокти и с удължен работен ден, и с усилени мерки за преструктуриране на бизнеса малките предприятия успяват да устискат икономическата си дейност, каза председателят на Националното сдружение за малък и среден бизнес Елеонора Алексиева.
Алексиева обяви и исканията на Сдружението: На първо място, искаме новите управляващи да се ангажират с въвеждането на електронно правителство и на електронни общини. На второ място, за нас е много важно да се приемат изпълнението и допълнението на Закона за защита на конкуренцията за ограничаване на монополите. Това е много сериозен проблем. На трето място, за нас е много важно да се създадат финансови инструменти, с които нашите конкуренти разполагат на международните пазари. Много се надяваме да се приеме закон, който да определи икономически стимули за привличане на напусналите страната българи, включително и привличане на българи от етническите области и по-специално да се реализира закон за най-изостаналите райони на страната. Специално в данъчната област има много възможности да се оптимизира средата, но ние държим да се промени Законът за ДДС и да се внася дължимият данък, когато се получи плащането и да се синхронизира законодателството с европейската харта за малкия бизнес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *