Проф. Олег Асенов: 10 на сто от шофьорите се движат без винетка

„Статистически 10% от установените преминавания през нашите контролни органи са нарушения“ – това съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. За миналата година среднодневно са били извършвани около 3 хиляди проверки и са засичани средно около 300 нарушители, които се движат без винетка. Проф. Асенов определи това като голям процент на фона на общоевропейските между 2.5 и 4%.Проф. Олег Асенов: 10 на сто от шофьорите се движат без винетка.

Резултат с изображение за „проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"“

„Целта не е да глобяваме хората. Целта е превенция и събиране на средства не през глоби, а чрез нормално заплащане на дължимите пътни такси“, посочи той, информира bnr.bg.

От първи март започва плащането на тол такси за камионите над 3,5 тона. Тарифата за таксите за тол системата ще бъде публикувана в „Държавен вестник“ вероятно на 21 февруари. Не са правени промени в тарифата след договореното в споразумението с превозвачите. Създадена е организация за закупуване на маршрутни карти, информира bnr.bg.

Какво трябва да знаят шофьорите дни преди въвеждането на този нов начин на заплащане за придвижване по 3115 км от магистралите и първокласните пътища?Проф. Олег Асенов: 10 на сто от шофьорите се движат без винетка.
Резултат с изображение за „проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"“

„От август досега работеха нашите демонстрационни центрове. От началото на годината сме предоставили възможност на клиентите на системата да се запознаят с начина, по който могат да си купят и маршрутна карта, и тол калкулаторът е активен„, обясни в предаването „Хоризонт до обед“  Той съобщи, че за старта на системата голяма част от екипа на Националното тол управление и част от централната администрация ще бъде разположена в зоните на граничните пунктове, за да контролира процеса и да реагира своевременно при проблеми.

Осигурена е възможност за плавен преход, смята Асенов. Напрежението сред превозвачите обаче расте заради липсата на бордови устройства като вариант за придвижване при новите условия.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„В един малко по-стегнат график ще бъде дадена възможност на водачите и собствениците на транспортни фирми да оборудват камионите си, автобусите си с бордови устройства, както и да сключат договори за таксуване с вече наличните и монтирани на тях GPS проследяващи устройства, които са съвместими със системата“, отбеляза Асенов.

Има 8 дружества, които са преминали оценката за съвместимост на GPS устройства към системата за таксуване, което според Олег Асенов е съществен дял от компаниите в България, които предлагат услуги от такъв характер за управление на автопарка.

Приемането на тарифата не може да бъде обвързано с началото на сключването на договори за бордови устройства, посочи още проф. Асенов.

Колко български камиони трябва да се снабдят с устройства? По оценки на АПИ между 30 и 40 хиляди тежкотоварни превозни средства са в очакване да бъдат оборудвани с бордови устройства с цел интензивно ползване на пътната мрежа.

Резултат с изображение за „проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"“

„Ако погледнем абсолютно всички пътни превозни средства, регистрирани в регистъра на КАТ, там цифрата е внушителна – 440 хиляди. Но, ако се върнем към статистиката за закупуване на електронни винетки, а ние имаме такава, по регистрационни номера, виждаме, че интензивно, на ежеседмична база, по пътищата ни вървят малко над 30 хиляди тежки превозни средства. Останалите пътни превозни средства инцидентно ползват мрежата“, коментира проф. Олег Асенов.

Какво е положението при транзитно преминаващите, за които маршрутните карти са оптималният вариант?

„Средно 8 301 тежки автомобила над 12 тона средностатистически минават през страната транзитно и 631 между 3,5 и 12 тона. И това е съвсем точна статистика, направена на базата на закупените електронни винетки за цяла година, което е относително дълъг статистически период. За да обхванем този трафик, ние сме разкрили вече, назначили сме персонал и сме го обучили, 34 допълнителни точки за продажба лице в лице на граничните контролно-пропускателни пунктове. Освен това добавяме нови около 30 терминала за самообслужване, също в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, включително сме се фокусирали и върху малките пунктове в районите, където има фериботи, за да можем за всички да осигурим еднакви условия“, изтъкна експертът.

Олег Асенов не очаква при така договорените тарифи да има поскъпване на автобусните превози. До първи юни ще е ясно и отражението на въведените тарифи върху реалния пазар.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *