Проф. Тасев: Няма законови основания за бързо отнемане на лицензи в енергетиката

В този смисъл съм удовлетворен. Похвално е решението на служебното правителство за такъв одит в енергетиката
Около 4 млрд. се събират от енергетиката. Всичко това е много тежък документооборот, много сложна процедура, изискваща висока квалификация. Не очаквам резултати в кратък период. Във всички случаи това ще стане при следващото правителство, категорично заяви Тасев и добави, че това ще донесе доверие в институциите.
Радвам се, че институциите имат категорична воля да направят нещо. Ако има 400-500 хиляди граждани, които не могат да си плащат, има много повече, които могат да си платят сметките. Значи трябва да се създаде преференциална система. Енергийната система е свързана. Ако решите един проблем, си създавате десет нови. Изваждането на мариците от микса ще ни изправи пред други проблеми. Трябва да се направи проверка за финансовите модели на скъпите американски централи. Самите те вече са готови да предоговарят. Трябва и да се провери стахановският подход, с който бяха въведени през юли миналата година над 700 мегавата фотоволтаици.
Нестабилната електроенергетика може да свали всяко правителство. Законът е категоричен, но изискванията са доста индикативни – касаят сигурността и качеството на снабдяването. Няма законови основания за бързо и безконфликтно отнемане на лизценз, уточнява проф. Тасев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *