Пръстовите отпечатъци създават досиета, каквито няма и ДС

Идеята на министър Москов за пръстови отпечатъци при приема в болници и за безплатни лекарства, и така да се осъществи липсващия контрол, веднага предизвика полемика.

Изненаданите от тази идея са много. Включително коалиционните партньори. Начело с най-голямата политическа сила ГЕРБ. Някои репликираха идеята да се развие и с взимане на ДНК.

В интервю за Радио Пловдив бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев коментира, че това не само няма да доведе до никакъв контрол, а по-скоро е израз на защитата на бизнес интереси.

Той заяви, че това е абсолютно нелепо обяснение от страна на министър Москов. Той самият въведе такъв тип идентификация с лична карта, която е сериозен документ. Тя се признава навсякъде в Европа и изглежда той не може да се справи с това да я признае или да сработи този механизъм, по-скоро, в здравната система.

Д-р Семерджиев припомни, че 24 милиона през месец април са похарчени за купуване на идентификатори и четци на лични карти и сега шест месеца по-късно той иска да се купува друг тип апаратура – за пръстови отпечатъци.

Това е злокобно. Това по-скоро показва, че тук се защитава някакъв бизнес интерес, защото, за да закупите подобна техника, минете през 7 милиона българи да им вземете отпечатъците, след това да ги централизирате в база данни и след това да ги сравнявате, за да правите дърво на роднините, защото той и това спомена, че ще прави, това всъщност е един сатрапски начин на мислене, защото тук се създава досие, което трябва да обедини не само нашите биометрични данни, то утре ще обвини и вашите здравни данни, вероятно ще се обединят с данните на НАП, на НОИ, на Търговския регистър, на камерите, които ни следят – охранителни камери, пътни камери и по този начин ще бъдат създадени досиета на българите такива, каквито и Държавна сигурност е нямала.

Т. е. този човек не работи медицина, той не работи за здравеопазването, той работи за някакви други интереси, които аз дори не искам да гадая какви са.

Д-р Семерджиев смята, че с пръстовите отпечатъци няма да се постигне никакъв контрол, защото източването на касата, както той го нарича, или злоупотребите, които се правят, всъщност са негово задължение и институцията медицински одит, която е подчинена на министъра на здравеопазването, трябва да следи за това. Т. е. този човек не може да си позволява да ругае колегите си, да ги нарича престъпници, включително сега с тези пръстови отпечатъци да ни превръща и нас едва ли не криминални елементи, които трябва да поемем неговите недомислици, а вместо това неговата институция не е уличила нито един и не е дала пример и нито едно доказателство, че по някакъв начин се извършват тези злоупотреби, което е един факт и което показва, това е най-лошото от всичко, че самият министър не си върши работата. Т. е. той не може да ни вменява на нас ние да вършим неговата работа, да правим контрол, за какъвто ние не сме способни да направим по никакъв начин с пръстовите си отпечатъци, нито с личните си карти.

Това е сатрапско мислене, връща ни в Средновековието, коментира още той и добави, че ще се нарушат и правата на пациентите.

Големият въпрос за здравната система, според д-р Семерджиев, са делегираните бюджети. И това, твъдри той, е заради вкараните точно от министър Москов финансиране на болниците, което е репресия и за лекари и за пациенти.

Сега пациентите обикалят да търсят болници с неизчерпан лимит, вместо да е обратното,и да имат избор, което е преобръщане на пирамидата надолу. Само с премахването им ще се демократизира системата.

Цялото интервю с бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев е в звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *