Птицевъдите: Яйцата трябва да струват 22-25 стотинки

Яйцата трябва да струват 25 стотинки за брой в магазините, за да могат производителите да постигнат минимални печалби, поискаха от Съюза на птицевъдите в България. Фермерите са договорили с правителството да им бъде отпуснат кредит в размер до 350 хиляди лева на стопанство.

Световната икономическа криза и поскъпването на фуражните смеси на пазара са довели българското птицевъдство до критично състояние. Това обясни председателят на Съюза на птицевъдите у нас Борис Стоименов. По думите му яйцата на дребно трябва да струват 22-25 стотинки с ДДС, а пилешкото месо трябва да поскъпне поне до 5 лв. за килограм.

Стоименов подчерта, че световната енергийна криза ще доведе до нови увеличения в цените на храните у нас. Птицевъдите се провели редица срещи с представители на Министерството на земеделието и храните. От всички предложения за финансова помощ за изхранване на птиците преговарящите страни са се договорили фермите да изтеглят преференциален кредит до 350000 лв. от ресурса на ДФ „Земеделие”. Общата сума, която фондът ще отпусне, е 10 млн. лв., обясни Борис Стоименов. Той допълни, че след великденските празници производствените цени на яйцата рязко се понижили до 8-9 стотинки за брой. На дребно обаче яйцата дори са поскъпнали, от което печелят само търговците, подчерта председателят на Съюза на птицевъдите у нас.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *