Пуерто Рико ще стане 51-ят американски щат

Мярката ще трябва да бъде одобрена от Конгреса в САЩ, но президентът Барак Обама вече изтъкна, че ще подкрепи желанието на гражданите при мнозинство.
Островът е американска територия, която ползва щатския долар като валута и осигурява на гражданите си щатски паспорти. Същевременно обаче пуерториканците са представени във Вашингтон само с един делегат, който няма право да гласува.
Почти 80% от имащите право да гласуват в страната са изразили мнението си в четвъртия референдум за последните 45 години. При преброяване на почти всички гласове, 54% са се обявили „за“ промяна на отношенията между острова и САЩ. Две трети от запитаните относно това какво точно бъдеще желаят в тези отношения са отговорили с „пълно членство като щат в САЩ“.
Ако Конгресът подкрепи хода, пуерториканците ще имат правото да гласуват в щатските избори, но същевременно ще трябва да плащат и федерални данъци. Към момента тази мярка не важи за островитяните.
САЩ контролира Пуерто Рико от 1898 година насам, след като Испания губи острова вследствие на Испанско-американската война. Отношенията между Пуерто Рико и САЩ се засилват през 1917 година, когато гражданите на острова стават официално американски граждани и им се позволява да участват в американската армия.
Към момента на територията на САЩ има 1 милион повече пуерториканци, отколкото на самия остров. Икономиката на желаещата да стане новия американски щат страна е в тежко положение. Пуерто Рико има дълг, възлизащ на 68 милиарда долара, а безработицата е около 13%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *