Пури за $ 537 млн. е продала Куба в 150 страни

Куба е продала пури за 537 млн. долара през 2018 година, което е повишение със 7 на сто спрямо предходната година въпреки засилването на световното движение срещу тютюнопушенето. Това съобщи кубинският монополист Абанос (Habanos), цитиран от ДПА. Пазарът на тютюневи изделия винаги е обкръжен от все по-сложни регулации, посочи вицепрезидентът на Абанос за бизнес развитието Хосе Мария Лопес Инчаурбе.

„В страните от Залива имахме 100-процентово увеличение на продажби на обществени места. Можете да си представите влиянието на това“, каза той при откриването на 21-вия фестивал на Кубинските пури.

Абанос е съвместно дружество на държавната Кубатабако (Cubatabaco) и испанската Алтадис (Altadis), която е собственост на британския гигант в сектора Импириъл тъбекоу (Imperial Tobacco). Различните марки пури, произвеждани от компанията, включително Монтеркристо (Montecristo) и Коиба (Cohiba), се равняват на 70 процента от 140-те милиона пури, продадени в света миналата година.

Продажбите се увеличават, въпреки че кубинските пури са забранени в САЩ, чиито граждани могат да внасят само малки количества за лична употреба при посещение на острова. Кубинските пури се продават в около 150 страни, като основният им пазар са Испания, Китай, Франция, Германия и самата Куба. Европейският пазар поема 53 процента от продажбите на Абанос.

Свързано изображениеМного хора считат, че кубинските пури са с най-доброто качество. Пушенето на пури също така е прието да се счита за признак на висок социален статут. Особено престижно е пушенето на пури, изработени на ръка. Повечето от тях имат приятен аромат. Пурите са пренесени в Европа благодарение на експедицията на Христофор Колумб.

Истинската фабрика за ръчно правени пури е голямо помещение,  в което на маси работят няколко десетки мъже и жени. Някои изглеждат много опитни, други сякаш сега се учат. От монтираните над главите високоговорители се чуват гласове и при внимателно вникване разбираш, че това е четене на някакъв художествен текст – обикновено нашумял популярен роман или радиопиеса. Този „музикален“ фон служи за развлечение при еднообразната и повтаряща се ръчна операция по навиването на пурите.   На кутиите с ръчно свитите пури ще откриете фразите totalmente а Мано (изцяло на ръка) или Hecho А Мано (направени на ръка). Ръчно свитите пури са значително по-различни от машинно свитите пури, които се продават по дрогериите и бензиностанциите. Самият процес на създаване на една пура е толкова дълъг и толкова специфичен, че високата цена на този продукт си има своето обяснение.

Моряци от епичното пътешествие на Колумб през 1492 година разказват, че кубинските индианци пушели една примитивна форма на пура, с усукани, сушени тютюневи листа опаковани в други, като например палмово или листо от живовляк. За всеки грам изпушен тютюн, чрез пурата се отделят около 120-140 мг въглероден диоксид, 40-60 мг въглероден окис, 3-4 мг изопрен, по 1 мг циановодород и ацеталдехид и много други летливи N-nitrosamines и летливи органични съединения.

Защо кубинските пури са толкова специални? Радват се на световна слава и познавачите твърдят, че са най-добрите на пазара. Процесът на правене на кубински пури не е променен за последните няколкостотин години. Правителството контролира индустрията и е много заинтересовано в поддържането на високата си репутация.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *