Пускат на борсата всички фирми с над 5 на сто държавен дял

Обсъжда се възможността да бъдат листвани на борсата предприятия, в които държавата има миноритарни дялове над 5%. Такава опция е предвидена и в момента в Закона за приватизацията, съобщи вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева по време на конференция за ролята на международните финансови институции за българския бизнес.

„Голяма част от миноритарните пакети вече са били на борсата, но не пораждат никакъв интерес,

въртят се, без да има интерес за купуване

Затова част от стратегията да станат по-атрактивни е ако самите предприятия станат публични”, обясни Бобева. Тя припомни още, че вече е одобрена и програмата на Агенцията за приватизация. Сред предвидените за продажба дружества са само такива, за които има категорично становище на министерствата.

Вицепремиерът посочи още, че се обсъждат и различни варианти за облекчаване на процедурите за листване на фирми на Българската фондова борса (БФБ). Големите играчи на капиталовия пазар вече са направили близо 10 предложения, чрез които те могат да бъдат опростени. Така ще се даде тласък в развитието на капиталовия пазар у нас. „Целта е частните предприятия да бъдат заинтересувани да се листват на борсата”, каза Бобева.

По отношение на приватизацията на БФБ

вицепремиерът подчерта, че няма да бъдат допуснати компромиси. „Търси се стратегически установен инвеститор, който да възроди капиталовия пазар”, каза тя.

От думите на Бобева стана ясно още, че се подготвят промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Идеята е предоставяните стимули да се пренасочат от големите проекти към средните и малките. Вицепремиерът даде пример с разпоредбата, която предвижда държавна помощ до 10% за големи инвестиции. „Този стимул не работи, защото никога бюджетът не си е позволявал да разполага с достатъчен ресурс. Максималните суми, които са били изразходвани за всички стимули, са около 2-2,5 млн. лв.”, обясни тя. „Представете си ако дойде инвеститор с 300 милиона, 10 на сто са 30 милиона”, каза още Бобева. Затова според нея при промените в закона тази възможност може да бъде премахната. Ще се запазят обаче стимулите за преотстъпване на социални осигуровки и тези, свързани с квалификация и преквалификация на работниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *